Företagslån med betalningsanmärkning

För den som är i en uppstartningsfas av sitt företag kan tillgång till kapital vara såväl välkommet som nödvändigt, i vissa fall helt avgörande. Samma sak kan gälla när man befinner sig i en expansiv fas, när det är dags att ta steget uppåt och framåt i verksamhetens utveckling. Alla tillgångar har investerats och satsas i verksamheten och kan inte tas ut därifrån utan att densamma drabbas negativt. Här kan lån vara avgörande. Att då ha betalningsanmärkningar kan komplicera situationen avsevärt, i vissa fall kan detta till och med omöjliggöra möjligheterna att överhuvudtaget få några lån.

betalningsanmärkning
Att få sin verksamhet hejdad av en tidigare förseelse kan vara frustrerande men det finns möjligheter även för den som har betalningsanmärkning. Det är dock viktigt att man noga läser på vad som gäller och här på Företagslån.se finns sammanställt några av de vanligaste frågorna och de viktigaste tipsen som rör detta.

Olika regler för olika sorters företag

Att få veta att man vägrats lån på grund av betalningsanmärkning kan vara en frustrerande upplevelse, både för en själv personligen och för den verksamhet som man bedriver och/eller önskar expandera. Betalningsanmärkningar behöver inte nödvändigtvis vara resultatet av dåligt omdöme utan kan bero på otur och andra omständigheter, som sjukdom, skilsmässa eller plötslig och oväntad arbetslöshet. Oavsett anledning så vill man gärna undgå att behöva låta verksamheten stagnera på grund av något som kanske hänt för länge sedan.

En sak man bör komma ihåg om man har betalningsanmärkningar och står i begrepp att starta ett företag är att det gäller olika regler för olika sorters företag om huruvida betalningsanmärkningar ska ha inverkan på möjligheterna till lån. En enskild firma är till exempel likställd med sin ägare och han eller hon kan alltså få svårigheter om vederbörande har anmärkningar. Även handelsbolag omfattas av liknande regler eftersom man som bolagsman är betalningsansvarig även om handelsbolaget har egen ekonomi. Vad gäller aktiebolag förhåller det sig dock annorlunda, här är bolaget i sig ansvarigt, följaktligen har denna typ av verksamhet lättast att få lån.

Enkelt uttryckt, om man ska starta en verksamhet och man har en historia där det finns betalningsanmärkningar, se då till att välja en bolagsform som inte omfattas av regler som kan komplicera exempelvis en lånesituation.

Varför låna ut till företagare med betalningsanmärkning?

För inte så länge sedan var betalningsanmärkning liktydigt med ekonomisk brännmärkning och kunde, minst sagt, komplicera exempelvis möjligheter till lån. I någon mån är det så fortfarande, och av lätt sedda skäl, ingen vill komma i kontakt med en verksamhet som drivs av någon som inte kan hantera sin ekonomi, även om betalningsanmärkningar kan ha annan bakgrund och andra förklaringar än den enskildes omdöme. Likväl så möter man oftare och oftare långivare som erbjuder lån till företag med betalningsanmärkning, hur kommer det sig? En enkel anledning är att fler aktörer dykt upp som har en mer flexibel, kanske till och med mer tolerant, syn på ekonomisk trovärdighet.

Många resonerar som så att om företaget fungerar bra, om betalningsförmågan är oklanderlig, då finns ingen anledning att låta gamla synder belasta en bra affär. På gott och ont så är betalningsanmärkningar på en del ställen inte det stigma det en gång var.

Dock bör man ha i åtanke att oavsett om det finns långivare som är redo att bortse ifrån betalningsanmärkningar så är det få som lånar ut pengar till någon som har skulder, skulle dessa skulder dessutom vara till Kronofogden så får man leta länge och väl innan man hittar en villig långivare. Det finns däremot långivare som kan godta ansökan av ett smslån med betalningsanmärkning, men detta är produkter som främst är riktade mot konsumenter. Men om du har en enskild firma så kan du ansöka om mindre smslån för att få ett litet tillskott av pengar till företaget.

Viktigt att tänka på

Även om ett aktiebolag har lättare att få lån än en enskild firma, i fall där ägaren har betalningsanmärkningar, så bör man komma ihåg att exempelvis låneinstitut både har rätt till, och sannolikt kommer att begära dig som ägare som personligt ansvarig om så skulle ske att ditt aktiebolag inte skulle kunna återbetala sina skulder.

Som alltid när det gäller lån så bör man se över sina möjligheter innan man tar steget. Finns det andra möjligheter? Är firmans framtid så stabil att det är värt risken, i synnerhet om man vänder sig till en mindre känd aktör på lånemarknaden?