Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

12 saker du aldrig bör göra i 20-årsåldern om du vill bli rik

04 augusti, 2021
Guldtackor.

Många av oss drömmer om att bli rika och ekonomiskt oberoende. För vissa av oss stannar det tyvärr vid en dröm medan andra av oss lyckas. Självklart finns det olika sätt att bli rik på, men för att maximera chansen för att du också ska bli det kan det vara en mycket bra idé att börja planera i tid, till exempel redan när du är i 20-års åldern. Samtidigt finns det också en del saker du bör undvika när du är i denna ålder om det är så att du vill bli rik. Några av dessa saker ska vi gå igenom i denna artikel.

1. Studera inte utomlands

Att studera utomlands är något som kan vara lockande för många. Att kunna skaffa sig en utbildning och samtidigt uppleva ett nytt land och en ny kultur kan av förklarliga skäl vara något mycket spännande. Tyvärr är Sverige dock ett av väldigt få länder, om inte det enda, i hela världen där man inte behöver betala studieavgifter. Väljer du att göra en hel utbildning utomlands kan du därför bli skyldig att betala dyra terminsavgifter. Detta är i sin tur något som gör att du kommer behöva låna mycket stora summor pengar av CSN, pengar som du sedan kommer att behöva spendera en stor del av ditt liv på att betala tillbaka.

Är du trots detta sugen på att studera utomlands? Då kan det vara bättre att åka på utbyte i ett år som en del av din utbildning på ett svenskt universitet. Gör du det får du nämligen chansen att studera vid ett universitet i ett annat land utan att behöva betala någon terminsavgift och därför utan att behöva dra på dig stora studieskulder.

2. Skaffa dig inte en eftergymnasial utbildning som det kommer vara svårt att få jobb med

När man ska studera på universitet är det förstås viktigt att välja ett ämne som man tycker är intressant och som är tilltalande. Detta är dock inte det enda du bör fokusera på. Du måste nämligen även vara säker på att den utbildning du väljer kommer att kunna leda till att du får ett jobb, och gärna ett välbetalt sådant, när du sedan är klar med din utbildning. Utforska därför detta noga innan du bestämmer dig för vad du ska studera. Detta är framför allt fallet om du väljer att göra hela din utbildning utomlands. Vill det sig illa kan det då nämligen bli som så att du står där med stora studieskulder efter det att du studerat klart, och har du då inte ett bra jobb kan detta sätta dig i en svår ekonomisk situation. Det kan till exempel vara värt att kolla med dina föräldrar vad de har att säga om olika utbildningar och deras förutsättningar för att få jobb, detta eftersom de i de flesta fall har mer kunskap och erfarenheter av detta än vad du själv har.

3. Ta inte lån som du inte är helt säker på att du kan betala tillbaka

Att låna pengar är något som det kan vara bra att kunna göra i vissa situationer. Innan du väljer att ta ett lån är det dock viktigt att du tänker igenom det hela noggrant. För det första, är det ens nödvändigt att ta ett lån? För det andra, är du helt säker på att du kommer att ha råd att betala tillbaka det? Om frågan är nej på en eller båda av dessa frågor bör du undvika att låna pengar. Då kan det nämligen resultera i att du får betalningsanmärkningar och i värsta fall hamnar hos Kronofogden, något som kan förstöra din ekonomi redan i ung ålder och som kan göra det mycket svårt för dig att kunna bli rik.

4. Starta inte ett företag utan att ha tänkt igenom det noga

Att öppna sitt eget företag är något många drömmer om. Att vara sin egen chef och ha sin egen firma kan visserligen vara mycket trevligt om det är så att affärerna går bra. Gör de inte det kan det dock resultera i en finansiell mardröm som kan förstöra din ekonomi i många år framöver. Du bör därför inte starta ditt eget företag utan att först ha tänkt igenom det noga och sett till att du har en affärsplan som verkligen skulle kunna fungera.

5. Festa inte för mycket

En sak som många unga spenderar alldeles för mycket pengar på är alkohol. Genom att inte gå ut på krogen, eller åtminstone att inte göra det alltför ofta, kan du därför spara mycket stora summor pengar. I värsta fall kan alltför mycket drickande dessutom också ha negativa konsekvenser för din hälsa och leda till alkoholism, något som kommer göra det mycket svårt för dig att kunna bli rik.

6. Låna inte pengar till fel saker

Som vi tidigare varit inne på är det viktigt att du ser till att bara låna pengar till nödvändiga saker. Det kan till exempel röra sig om att du lånar pengar till köp av en bostad eller till en bil. Att till exempel låna pengar för att kunna åka på semester är inte någon bra anledning till att ta ett lån.

7. Investera dina pengar

I stället för att använda dina pengar till nöjen och annat som inte är absolut nödvändigt kan du investera dem. Det kanske kan kännas surt för stunden att behöva investera de pengar som du slitit hårt för att tjäna ihop, men det är utan tvekan något som det kan vara värt att göra på lång sikt. Vill det sig väl kan de pengar du investerar nämligen ge dig en rejäl avkastning längre framöver eller till och med göra dig rik. Det kan till exempel handla om att du investerar dina pengar i fonder, aktier eller obligationer, eller varför inte i en bostad?

8. Var inte feg

Ibland måste man våga ta risker för att kunna bli rik. Med detta sagt bör du förstås inte vara dumdristig och ta dumma risker, men vissa risker kommer du att behöva ta om du ska ha chansen att bli rik. En sådan risk kan till exempel handla om att våga öppna sin egen affärsverksamhet och gå en utbildning. Går allt som det är tänkt är detta något som kommer att betala av sig längre fram.

9. Hamna inte i dåligt umgänge

Att hamna i dåligt umgänge är av förklarliga skäl aldrig någon bra idé. Dock kan detta även ha negativa konsekvenser för din ekonomi eftersom det kan få dig att fokusera på fel saker, till exempel hamna i ett alkohol- eller drogberoende, vilket i sin tur kommer minska dina chanser att kunna bli rik.

10. Ät inte ute hela tiden

En sak som många, främst unga personer, spenderar oerhört mycket pengar på är att äta ute. Det kan visserligen vara både gott och bekvämt, men i det långa loppet kostar det dig oerhört mycket mer pengar än om du hade lagat din egen mat. Även om det självklart går att unna sig att äta ute då och då är det inget man bör göra alltför ofta.

11. Börja spara i tid

Det skadar inte heller att se till att börja spara pengar redan i ung ålder. Det kan du till exempel göra genom att öppna ett sparkonto och placera de pengar du har över där. Fortsätter du att göra så under några års tid kan det resultera i stora summor pengar som du sedan kan använda till att uppfylla dina drömmar.

12. Ta råd från de med mer erfarenhet än dig

I ung ålder har de flesta människor, av förklarliga skäl, inte särskilt mycket livserfarenhet. När det gäller finansiella frågor, precis som övriga sådana, är det därför en bra idé att vända sig till de som har mer erfarenhet och en djupare kunskap än vad du har, detta för att få tips och råd kring vad du bör göra för att ge dig själv en så stor chans som möjligt att lyckas bli rik.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden