Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Byggnadskreditiv

Är du nyfiken på hur ett byggnadskreditiv fungerar och om det kan vara rätt lösning för ditt företag? Då har du hittat rätt. Här går vi igenom allt från vad som skiljer kreditivet från ett vanligt fastighetslån till vad som behöver ingå i ansökan.

Vad är ett byggnadskreditiv?

Ett byggnadskreditiv är en form av kredit som kan användas för att finansiera ny- eller ombyggnationer av fastigheter. När bygget är färdigt kan byggnadskreditivet läggas om till ett vanligt fastighetslån, eftersom det då finns en säkerhet för lånet. Man kan också betala av krediten om man har tillräckligt med resurser för det.

Innan och medan bygget pågår finns dock inte fastigheten att ställa som säkerhet. Det innebär att ett byggnadskreditiv därför ofta har högre räntor än fastighetslån.

Ett byggnadskreditiv kan även kallas för byggkredit eller byggnadslån.

byggnadskreditiv

Vilka typer av projekt kan finansieras med byggnadskreditiv?

Alla typer av byggen, från bostadsrättsföreningar och hyresfastigheter till kommersiella fastigheter, företagslokaler, samt övriga fastigheter kan finansieras med den här låneformen. Även privatpersoner kan söka om kredit till att finansiera byggprojekt hos flera banker.

Vad är ett grönt byggnadskreditiv?

Ett grönt byggnadskreditiv är ett alternativ för företag som vill ta hänsyn till miljön när de bygger eller bygger om sin fastighet. Ett antal banker erbjuder den här kreditformen idag.

Förutom att det är positivt för företagets framtoning kan det även innebära bättre villkor på kreditivet. Däremot finns det vissa krav som måste uppfyllas (fastigheten ska byggas enligt särskilda certifieringar, och så vidare).

Hur mycket kan man få i kredit?

Även om det inte ställer fastigheten som säkerhet för byggnadskreditivet gäller samma sak här som för fastighetslån – företaget måste självt kunna lägga 15 % av den totala summan som behövs till bygget. Det fungerar på samma vis som en kontantinsats.

Hur hög kreditsumma du kan bli beviljad beror såklart på flera faktorer, såsom byggets förutsättningar, företagets kreditvärdighet, och så vidare. Olika banker och långivare har också olika maxbelopp. Via toborrow kan du till exempel ansöka om byggnadskreditiv upp till 20 miljoner kr.

byggnadskreditiv

Hur skiljer sig ett byggnadskreditiv från ett fastighetslån?

Ett byggnadskreditiv skiljer sig från ett fastighetslån på så vis att det lämpar sig för byggnadsprojekt – oftast helt nya byggen, men ibland även större ombyggnationer –, medan fastighetslån lämpar sig för befintliga fastigheter eller renoveringar av fastigheter.

Om du är osäker på vilken typ av lån du behöver kan du alltid kontakta den bank eller långivare du är intresserad av för att diskutera vad som passar just ditt företag.

Hur fungerar ett byggnadskreditiv?

Som nämnts ovan fungerar ett byggnadskreditiv som en kredit, det vill säga en viss summa som ditt företag får tillgång till för att kunna finansiera bygget. Ofta behöver du själv stå för de första utgifterna, så att du uppfyller kravet om kontantinsatsen.

En fördel med krediter är såklart att du bara betalar ränta på den delen av krediten som du faktiskt utnyttjar. Vilken ränta du får beror på de unika förutsättningarna för just ditt företag – bankerna kan först ge ett erbjudande när de har bedömt er situation och er ansökan. De kommer därför att göra en kreditprövning av företaget innan krediten kan beviljas.

När du ska räkna ut kreditens kostnader behöver du även ta hänsyn till övriga kostnader förutom ränta – ofta tillkommer uppläggnings- och handläggningsavgift.

byggnadskreditiv

Hur ansöker man?

Du ansöker om byggnadskreditiv antingen direkt hos någon av storbankerna eller via privata långivare. Du kan med fördel vända dig till en låneförmedlare för att nå ut till flera banker och långivare på samma gång. På så sätt kan du jämföra olika erbjudanden och välja det som är mest förmånligt utifrån dina behov.

Vi rekommenderar toborrow som tack vare deras personliga service kan hjälpa dig att få erbjudanden på den här typen av kredit.

Vad måste ingå i ansökan?

Eftersom byggnadskreditivet ska användas till ett specifikt ändamål krävs att det ändamålet är noggrant beskrivet och budgeterat. Ansökan måste alltså innehålla en kalkyl där kostnaden för tomt, material, arbete, anslutningsavgifter för el/värme, lagfart, pantbrev samt räntekostnader ingår.

Ansökan måste också innehålla tomtkarta, kontrakt som visar att du äger tomten i fråga, offerter eller kontrakt från byggföretag, bygglov (och eventuellt rivningslov), startbesked från kommunen med kontrollplan, ritningar, med mera.

Eftersom det finns många aspekter som behöver gås igenom är det en god idé att diskutera förutsättningarna noggrant med banken innan själva ansökan. Om du vänder dig till toborrow kan deras kreditspecialister även hjälpa dig med ansökan.


Jämför byggnadskreditiv hos toborrow

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden