Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Företagslån utan UC

I samband med en låneansökan görs alltid en kreditupplysning av företaget, och i många fall också en av dig som ägare. Dessa upplysningar ger långivaren en bild av risknivån på lånet och hjälper dem besluta huruvida lånet ska beviljas eller inte. Vanligast är att upplysningen görs hos UC, men det finns även kreditinstitut som erbjuder företagslån utan UC.

Nedan går vi igenom vilka fördelar som kan finnas med att använda ett alternativt upplysningsföretag, både för dig som privatperson och för bolaget. Vad innebär det egentligen att ansöka om företagslån utan UC och när är det gynnsamt?

Ansök om företagslån utan UC

Företagslån.se - Företagslån utan UC - (Företagslån utan UC)

Vad är ett företagslån utan UC?

Ett företagslån utan UC innebär kort och gott att långivaren använder ett annat upplysningsföretag än UC. Det är inte detsamma som att ingen kreditupplysning görs – en kreditupplysning utan UC ger samma typ av information och riskbild av dig och ditt företag som en med UC. Däremot används olika scoring-modeller vid framtagandet av riskprognosen.

De vanligaste alternativa upplysningsföretagen är Bisnode och Creditsafe. I takt med att marknaden blivit mer konkurrensutsatt har antalet kreditgivare som erbjuder företagslån med dessa istället för UC blivit allt fler.

Vad är fördelen med företagslån utan UC?

När en kreditupplysning görs, oavsett om den är av dig eller bolaget, registreras den och ligger kvar i 12 månader. En av faktorerna som upplysningsföretag tittar på när de tar fram riskklass och kreditvärdighet är antalet gånger någon har tagit en kreditupplysning på dig eller företaget. Många förfrågningar leder till en högre riskklass och ett sämre kreditbetyg.

I slutändan kan alltså många kreditupplysningar påverka bolagets lånemöjligheter och den ränta som erbjuds. Fördelen med att ansöka om företagslån utan UC är att kreditupplysningar som görs hos ett alternativt upplysningsföretag inte delges med UC. Om du ansöker om ett företagslån med Bisnode kommer det alltså inte påverka betyget hos UC.

Om långivaren använder sig av UC och gör en kreditupplysning av både dig och företaget innebär det att ni båda får en registrerad förfrågan. Det påverkar inte bara företagets lånechanser utan även dina i egenskap av privatperson.

Det kan därför vara bra att ansöka om företagslån utan UC eller åtminstone välja någon som använder ett alternativt företag till den personliga kreditupplysningen. På så sätt skyddar du din kreditvärdighet och företagets riskklass.

Ett alternativt scenario är att du och/eller företaget redan har många förfrågningar hos UC, vilket påverkar chanserna att få ett företagslån med fördelaktiga villkor och låg ränta. Det kan då vara fördelaktigt att ta företagslån utan UC.

Det kan också vara så att företaget du vill låna till är ungt eller nystartat och därför redan har en högre riskklass än andra företag. För att inte riskera att få en ännu högre risknivå kan det vara bra att ansöka om företagslån utan UC.

Jämför företagslån utan UC

Jämföra lån – låneförmedlare eller företagslån utan UC?

Eftersom det idag finns många aktörer på marknaden för företagslån är det viktigt att jämföra olika alternativ för att försäkra sig om att få de bästa lånevillkoren. För att få ett konkret låneerbjudande måste du dock göra en låneansökan, varpå en kreditupplysning görs. Om du då vill jämföra erbjudanden från flera olika aktörer innebär det flera upplysningar.

Ett sätt att undvika att dra ner kreditbetyget hos UC är att ansöka hos flera långivare som inte använder UC och sedan jämföra dessa. Problemet är då att du blir begränsad till de som erbjuder företagslån utan UC i din jämförelse av lånen.

Ett sätt att komma runt det är att istället använda sig av en låneförmedlare. Förvisso tas då en kreditupplysning hos UC, men endast en – trots att du får låneförslag från flera aktörer. Genom att låneförmedlaren använder sig av UC utesluts inga långivare från jämförelsen och du optimerar chanserna att få företagslån till marknadens bästa villkor.

Vad innehåller en kreditupplysning på företag?

Vid en kreditupplysning tar upplysningsbolaget fram en riskprognos för att ett företag ska hamna på obestånd. För att göra denna prognos hämtas information från officiella källor som till exempel Kronofogden, Bolagsverket och Skatteverket.

UC delar in prognosen i fem olika riskklasser där 5 är den lägsta risken för att ett företag skulle gå i konkurs eller tvingas göra en utmätning. Creditsafe har också en femgradig skala från ”kredit avrådes” till ”mycket god kreditvärdighet”.

Upplysningsföretaget Bisnode använder sig av en bedömning uppdelad i 6 intervaller från toppbetyget AAA till lägsta betyget C. Betyget och riskprognosen baseras på en rad olika faktorer. Bland annat kan kreditupplysningen innehålla:

  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo hos Kronofogden
  • Tidigare låneansökningar
  • Senaste händelser i företaget
  • Styrelsemedlemmar
  • Bokslut och nyckeltal

Det kan vara bra att ha koll på vilken riskklass ditt företag befinner sig i. Ibland finns krav på en minsta riskklass, men det kan också vara ett sätt att ta reda på om du bör ta företagslån utan UC eller inte. Det enklaste sättet att ta reda på riskklassen är att köpa en kreditupplysning på företaget, på samma sätt som du skulle köpa en upplysning på en kund.

Långivare som erbjuder företagslån utan UC

Nedan har vi samlat ihop några populära långivare som erbjuder företagslån utan UC. Ingen av dessa är låneförmedlare utan du får endast ett låneerbjudande med en ansökan. Qred tar UC på företaget men inte på den personliga upplysningen.


Froda Lånebelopp: 10 000 – 2 000 000 kr Löptid: 1 mån – 2 år Läs recension
Corpia Lånebelopp: 100 000 – 3 000 000 kr Löptid: 1 mån – 3 år Läs recension
Approva Lånebelopp: 30 000 – 100 000 kr Löptid: 2 mån – 3 år Läs recension
Mynt Lånebelopp: 10 000 – 1 000 000 kr Löptid: 1 mån – 1,5 år Läs recension
Capcito Lånebelopp: 1 000 – 300 000 kr Löptid: 3 mån – 2 år Läs recension
Qred Lånebelopp: 10 000 – 1 000 000 kr Löptid: 1 mån – 1,5 år Läs recension

Jämför fler långivare till företagslån

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden