Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Factoring – Fakturaköp och sälja fakturor

Factoring är ett sätt för företag att snabbt öka sitt kassaflöde.  För den som är i snabbt behov av kapital till sin verksamhet så finns numera en mängd sätt utöver de traditionella tillvägagångssätten. Ett av de snabbast växande sätten är just det som kallas factoring och det går i korta ordalag ut på att företag i stället för att exempelvis ta ett vanligt banklån istället säljer eller belånar sina fakturor.

Eftersom man själv skulle/borde fått in pengar på sina fakturor så kommer följaktligen köparen att överta den fördelen. Samma sak händer om man inte kan betala igen lånet man tagit på fakturan, då tillfaller fakturan och dess värde långivaren.

Här på Företagslån.se reder vi ut begreppen och belyser de vanligaste frågorna kring Factoring och annat närliggande.

Sälja fakturor

Man kan idag som sagt sälja eller belåna fakturor. Detta görs genom factoringbolag och det är ett väletablerat sätt inom affärsvärlden idag att snabbt kunna förbättra ett företags likviditet. Man säkerställer genom dessa lån eller försäljningar sitt eget företags betalningsförmåga.

Det är viktigt att man har pengar i företaget till löner, hyra, skatter m.m. Man kan säga att själva hjärtat i företaget hänger på likviditeten. Det underlättar alltid att ha god betalningsförmåga och kreditvärdighet, framförallt i de fall där man behöver göra investeringar och liknande.

Positivt för företagets relationer

Att sälja sina fakturor kan även ha en positiv inverkan på företagets relationer, både till kunder och leverantörer. Om du som företagare känner dig trygg så kommer du att kunna ge dina kunder en trygghet, och likaså dina leverantörer.

Dina leverantörer ska inte behöva vänta på att få betalt bara för att dina kunder är sena med en betalning. Dina kunder ska känna att de kan lita på ditt företag och att företagets åtaganden inte kommer gå upp i rök för att de går i konkurs eller får problem med likviditeten.

Factoring - fakturaköp och sälja fakturor

Vad är ett Factoringbolag?

Ett factoringbolag kan du sälja dina fakturor till. När du ska välja vilket bolag du ska sälja till så gäller det förstås att du känner dig trygg med just det bolaget.

Du kanske vill ha en personlig kontakt, och någon som du kan ringa till om du undrar över något. Se till att du väljer det factoringbolag som passar just ditt företag.

När du letar så kommer du att hitta flera olika bolag med olika villkor, ta det som du litar på och som passar dig. Om bolaget funnits länge på marknaden, så kan du troligtvis hitta referenser om företaget med en enkel sökning på nätet.

Vad kostar det att sälja fakturor?

Många ekonomitjänster har kostnader, så också factoring. Ett mindre företag med få fakturor kan exempelvis ha en fast kostnad på varje faktura, brukar ligga mellan 3–6 % av fakturans summa.

Fakturor från stora företag brukar dock inte ha en fast kostnad, utan en räntedebitering. Räntan baseras på en basränta, exempelvis Stibor, plus en marginal för att täcka factoringbolagets risker och kostnader.

Att sälja fakturor brukar i regel vara dyrare för ett litet företag än ett större, pga. dessa fasta kostnader. De större företagen har ofta betydligt fler fakturor än ett mindre och volymerna med fakturor gör att det blir billigare med räntedebitering, än med många fakturor med fast avgift.

När du tecknar avtal med ett factoringbolag så ska du kolla upp alla villkor. Villkoren är ofta samma sak som avgifter. Exempel på villkor som factoringbolagen kan ha är:

 • Årsavgift (Täcker kostnader att ha dig som kund)
 • Räntor (Täcker kostnader för risken factoringbolaget tar)
 • Limitavgift (Täcker kostnader för finansiering)
 • Fakturahanteringsavgift (Täcker kostnader för att trycka upp fakturor)

Utöver dessa så tillkommer ofta ytterligare två faktorer som är kreditlimit och belåningsgrad.

Kreditlimit är summan som du maximalt får låna (8–10 % av företagets årsomsättning).

Belåningsgraden innebär att du max får belåna 70–90 % av dina kundfordringar.

Med eller utan regress?

När du ska sölja dina fakturor så måste du ha koll på om du säljer med eller utan regress. Regress betyder kort och gott återgång. Fakturan kan gå tillbaka.

Med det menas att om du säljer en faktura med regress så har factoringbolaget rätt att sälja tillbaka fakturan till företaget, om inte fakturan betalats inom ett visst antal dagar.

Då får företaget själva stå för risken med inkassokostnader osv. Om företaget däremot säljer en faktura utan regress, då är det factoringbolaget som tar hela risken. Om inte fakturan betalas i tid så får factoringbolaget sköta inkassobiten.

Var noga med urvalet

Ett factoringbolag bedömer kreditvärdigheten hos det företag som fakturan är utställd på. Om factoringbolaget känner sig trygga med att få betalt i tid så kan man mycket väl få sälja sin faktura till dem utan regress.

Ibland kan factoringbolagen erbjuda utan regress, men med en självrisk som fakturasäljaren får stå för. Detta för att försäkra sig om att de företag som säljer sina fakturor, ändå ska vara noggranna i sitt urval av kunder. Det vanligaste är att factoringbolag varierar sina avtal med olika företag.

Vissa får sälja med regress, andra utan. Det finns för och nackdelar med båda.

Fördelar med factoring

Alla företag behöver pengar att röra sig med under resans gång, den löpande verksamheten måste fungera och då måste tillgångarna fungera på liknande sätt och inte bara följa inkomster och utgifter.

För att detta ska fungera krävs flexibilitet och då är det inte genomförbart vare sig tidsmässigt eller ekonomiskt att söka upp sin bank varje gång man behöver kapital innan pengarna kommit in på kontot.

Man vet att pengarna kommer in inom trettio dagar men man behöver dem tidigare, i fall som dessa är Factoring ett smidigt och fördelaktigt sätt att få tillgång till de summor man har rätt till men som man ännu inte har på kontot. Factoring är även ett enklare sätt att snabbt få in mer pengar till företaget är till exempel företagslån för aktiebolag.

När man som företagare har utfört det man ska och skickat fakturan så kan det ta månader innan man får se pengarna, lite beroende på vilka rutiner de man jobbar mot har. Handlar det om stora pengar och om man driver ett litet företag kan denna väntan bli inte bara lång och frustrerande utan också farlig, ekonomiskt sett.

 • Att sälja fakturan ger dig pengar när du behöver dem
 • Du behöver inte oroa dig för förseningar
 • Du slipper skicka påminnelser
 • Det gör det lättare att fokusera på rätt saker, inte bara betalningar
 • Hur stor kund man än har, så slipper man stå i beroendeställning till dem

Begrepp och förklaringar

När det gäller fakturaköp så finns det en mängd begrepp som kan vara fördelaktigt att känna till och förstå. Varje företag har sina rutiner och sina förutsättningar, att hitta rätt när det gäller factoring kan ha stor inverkan på kassaflöde och administrativa omkostnader.

Factoring med regress och factoring utan regress har vi redan gått igenom. Som repetition så kan man kort och gott säga att factoring med regress innebär att fakturan kan gå tillbaka till företaget, det är företaget som tar risken att inte få betalt. Factoring utan regress innebär att factoringbolaget köper fakturan helt och tar då hela risken med att fakturan inte blir betald.

Fakturabelåning

Betyder att istället för att sälja fakturan till banken eller kreditinstitutet innebär att företaget lånar pengar av en långivare med fakturan som säkerhet. Vanligtvis belånar man den på 70 till 90 % av dess värde.

Man får alltså inte ut hela summan. Viktigt att komma ihåg i detta sammanhang är att man måste upplysa kunden eller kunderna, den/de som man fakturerat, om att man gjort ett dylikt upplägg.

Denna typ av factoring är enkel och effektiv när det kommer till att förstärka sitt företags likviditet. Den kan även uppfattas som mindre riskabel än att behöva sälja med regress, men allt hänger fortfarande på att dina kunder betalar sina fakturor. Du har ju lånat pengar av en långivare med kundens betalning som säkerhet.

Var noga med kundernas kreditvärdighet innan du belånar deras fakturor. När du belånar en faktura så kan det vara en fast kostnad på varje faktura, om du har ett årsavtal med ett factoringbolag.

Det kan även vara en räntekostnad på varje faktura, beroende på fakturans storlek och faktureringsdatum. Kanske vill du ha samma kostnad varje gång för att känna dig trygg med vilka utgifter du har. Innan du väljer factoringbolag så är det en god idé att kolla vad som kan tänkas passa ditt företag bäst.

Factoringbolag

Det finns många factoringbolag och även storbankerna erbjuder nuförtiden möjligheten att belåna fakturor. Några av de största bolagen är:

 • Factoringgruppen
 • IKANO Bank
 • Euro Finans
 • Svea Ekonomi
 • Resurs Bank
 • Prioritet Finans

Factoringgruppen

Factoringgruppen är ett av de största och kändaste bolagen inom factoring. De ägs av Ativo Finans som är ett finansbolag som funnits på marknaden sedan 2007. Factoringgruppen jobbar hårt med budskapet att du ska kunna sova gott om nätterna utan att behöva oroa dig för ditt företags likviditet.

De är noggranna med att alltid behandla sina kunder med respekt, vänlighet och service. Factoringgruppen köper fakturor som är utställda på företag, men även privatpersoner. I de flesta fall så tar factoringgruppen över hela kundfordran när de har köpt en faktura, det gäller även när du belånar en faktura hos dem.

Factoringgruppen förstår att kundrelationer är det viktigaste som finns för ett företag, det gäller alla företag. Därför ör de otroligt tydliga med att deras tankar kring respekt, vänlighet och service även ska få dina kunder att känna sig nöjda.

Factoringgruppens grundare och de flesta anställda har mångårig erfarenhet inom service och tjänsteyrken, vilket borgar för trygga kundrelationer.

Deras hemsida är lätt att navigera på, och du hittar snabbt det du söker. De har tydlig information om hur fakturaköp och fakturabelåning går till. Du kan enkelt få svar på frågor kring maxbelopp på fakturor och liknande.

De har även en blogg på sin hemsida där du får reda på nyheter och även om det kommit några nya medarbetare så presenteras de på bloggen. På hemsidan kan du även ta del av uttalande från deras kunder, och få referenser som du kan använda dig av när du ska välja factoringbolag. Du hittar mer info med en enkel sökning på factoringgruppen.

Factoring Calculator

För att räkna ut kostnaden med factoring, så erbjuder en del företag och banker en Factoring Calculator. Det är helt enkelt en förprogrammerad miniräknare, där du fyller i värden från fakturan, återbetalningsdatum och Factoringavgift m.m. Detta är något som man givetvis kan räkna ut själv, men det är en trevlig service som är väldigt användarvänlig.

Har du många fakturor att räkna på så är detta snabbt och smidigt. Tjänsten är något som vi kan rekommendera dig att leta efter hos ett factoringbolag. Om det inte finns hos ditt factoringbolag, så kan du enkelt hitta tjänsten på någon av de stora bankernas hemsida.

Hur påverkar factoring min bokföring?

Det beror lite på om du säljer fakturan eller belånar den.

Om man säljer fakturan utan regress så tar factoringbolaget över hela kundfordran och således får du ta bort kundfordran ur balansräkningen. Om försäljningen istället är med regress så måste det redovisas i balansräkningen under ”ansvarsförbindelser”.

Vid belåning av fakturan så tar factoringbolaget över administrationen kring kundfordringarna, men du har kvar risken, då måste du ha kvar kundfordringar i balansräkningen. Dessa är ju säkerhet för en kredit, och ska således redovisas under ”Ställda panter”

Delbetalning av skuld

Om kunden bara betalar en del av skulden så blir det lite mer komplicerat och det påverkar ju givetvis din bokföring. Det finns mallar som du kan hitta på nätet kring hur du på enklaste sätt får till detta. Enkla steg som är lätta att följa.

Dock så rekommenderar vi att du har en diskussion med din revisor eller bokföringsbyrå innan du ger dig in i detta. Många av de professionella i branschen har koll på hur detta ska göras på ett korrekt sätt.

Det skulle ju kunna vara så att just din revisor inte är bevandrad i denna ganska nya modell (factoring) att öka din likviditet. Då är det tur att du har läst igenom denna guide, och kan hjälpa revisorn på rätt väg.

Viktigt att tänka på

Att sälja eller belåna fakturor är ett förhållandevis enkelt och smidigt sätt att som företagare på ett tidigare stadium få in de summor som man har rätt till. Dock bör man ha i åtanke att det finns vissa risker med detta.

Kunderna kanske inte uppskattar att affären de gjort säljs till en utomstående part, somliga kanske till och med känner sig misstänkliggjorda. I värsta fall kan detta innebära att kunder söker sig någon annanstans, något som sannerligen är dåligt för affärerna, en betydligt större sak ekonomiskt sett än att vilja få loss pengar tidigare.

Du kan dock vara trygg med att de factoringbolag som vi rekommenderar är genuina bolag som förstår det som är viktigast för dig, dvs dina kunder. De kommer ta hand om dina kunder, för dina kunder är anledningen till att factoringbolaget överhuvudtaget kan överleva. Dina kunder är deras kunder.