Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Starta eget-lån – Låna för att starta företag

I många fall räcker det inte med en bra idé och en realistisk affärsplan för att bygga en framgångsrik business, utan det behövs också kapital för att kunna förverkliga affärsidén. Om du går i tankarna att ansöka om ett starta eget-lån bör du ta en titt på den här artikeln – vi har samlat allt du som ny företagare behöver veta för att kunna ta lån för att starta eget.

Jämför och ansök om starta eget-lån

Starta eget lån

Vad är ett starta eget-lån?

Ett starta eget-lån är ett lån som används som startkapital för att komma igång med en ny verksamhet. Det kan till exempel handla om särskilda verktyg och/eller varor som behövs köpas in för att du överhuvudtaget ska kunna börja tjäna pengar.

Ett lån för att starta eget företag kan också vara nödvändigt för att hålla din egna ekonomi flytande tills du kan börja ta ut lön. Pengarna från starta eget-lånet kan alltså fylla många funktioner och finansiera diverse saker i ett nystartat företag.

Vanliga sätt att låna pengar för att starta företag är att ansöka om lån från bank eller kreditinstitut, eller att låna hos Almi.

Starta eget-lån från bank eller kreditinstitut

Det absolut vanligaste är att vända sig till en bank eller ett kreditinstitut för att ansöka om extra kapital till företaget. Det finns banker som erbjuder särskilda starta eget-lån, men det finns också många kreditinstitut på marknaden som erbjuder företagslån till nystartade företag. Ett lån för att starta eget kan vara allt från 10 000 kronor till flera hundra tusen.

Vid en låneansökan gör långivaren en helhetsbedömning av företagets framtidsmöjligheter. Ett etablerat företag som kan visa att företagsidén fungerar har en lägre risk, medan ett nytt och oprövad koncept innebär en högre risk.

Om, och hur mycket, du kan låna för att starta eget beror därför på hur väl du kan sälja in dig själv och företagsidén till långivaren. Då du inte har någon bokslutsinformation att visa upp måste banken eller kreditinstitutet lita på att företaget kommer bli lönsamt. Ofta villkoras därför ett starta eget-lån med någon form av säkerhet, som din bostad eller borgen.

Långivaren kan även ställa andra krav, som att företaget är registrerat hos Bolagsverket och ha en F-skattesedel. Något annat som kan påverka dina chanser att ansöka om starta eget-lån är om du tidigare drivit företag som gått i konkurs.

Låna pengar för att starta företag

Starta eget-lån från Almi

Almi Företagspartner är en statligt ägd verksamhet som bland annat ger ut lån till nya företag för att främja företagandet i Sverige. Almi avser inte att konkurrera med banker och kreditinstitut, utan är tänkt som ett komplement om du inte kan finansiera det du behöver på annat håll. Därför är räntan och kostnaden på ett Almi-lån högre än ett vanligt företagslån.

Vid Almis finansiella bedömning är det främst affärsidén och din kompetens som företagare som spelar störst roll. Dock villkoras ofta starta eget-lånet med personlig borgen, det vill säga om företagsidén inte bär blir du betalningsskyldig.

Utöver företagsfinansiering erbjuder Almi information och rådgivning till dig som ny företagare.

Vad krävs för ett starta eget-lån?

När du ansöker om ett starta eget-lån finns ingen historik eller resultat att visa upp för långivaren. Därför är det viktigt att kunna visa på företagets framtida betalningsförmåga i form av en hållbar och detaljerad affärsplan och budget. Exakt vad som krävs därutöver beror på långivaren, men det kan röra sig om en personlig borgen och/eller annan säkerhet.

Du som företrädare för bolaget måste också ha skött din ekonomi. En aktuell skuld hos Kronofogden och många betalningsanmärkningar leder ofta till avslag. Det ingjuter inte särskilt stor tro till din kompetens som företagsledare.

Det är också viktigt att du har en tydlig plan för lånet och att lånebeloppet är förankrat i din affärsplan. Förutsättningarna kan till exempel se helt olika ut för en frisersalong och ett tjänsteföretag. Vad är det för saker du behöver investera i för att komma igång med just din verksamhet? Hur ska pengarna användas för att bolaget ska bli lönsamt? Var specifik!

Det kan även vara bra att förbereda svar på olika frågor som kan ställas:

  • Vad händer om du blir sjuk?
  • Vad händer om kunderna inte betalar i tid?
  • Vad händer om du inte säljer så mycket som du tror?
  • Hur ska lånet användas för att bolaget ska bli lönsamt?

Ju mer förberedd du är desto trovärdigare kommer du framstå för långivaren.

Låna för att starta eget med betalningsanmärkning

Om du står inför att låna pengar för att starta företag och har en betalningsanmärkning behöver det inte betyda att du får avslag på din ansökan. Det finns långivare som ser till helheten och som, så länge din betalningsförmåga är god i övrigt, beviljar lån till de med anmärkning. Däremot kan du behöva betala en högre ränta och bli beviljad lägre lånebelopp.

Det spelar också roll vilket typ av företag det rör sig om. Om du vill låna till enskild firma är du och företaget i juridisk mening samma person. Det innebär att din privata betalningsanmärkning väger tyngre för dina möjligheter att låna.

När det gäller företagslån till aktiebolag är din ekonomi och företagets ekonomi två skilda saker. Däremot villkoras ofta ett starta eget-lån med en personlig borgen och då kommer din betalningsanmärkning ändå påverka lånemöjligheterna.

Jämför lån för att starta eget

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden