Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Almi mikrolån – nytt företagslån

02 juni, 2016

Foretagslan-unga

Almi Företagspartner, som är ett statligt aktiebolag med syfte att stå till tjänst med både rådgivning och finansiering för näringslivet, har varit verksamt inom långivning för både nya och etablerade företag sedan 1994. Fokus har i många år varit på så kallade små och medelstora företag, men den senaste tiden har en viss förskjutning skett mot så kallade mikroföretag. Dessa företag har maximalt tio anställda och en omsättning på maximalt 2 miljoner euro. Att omsättningen räknas i euro beror på att det är EU-kommissionen som har dragit upp riktlinjerna.

Under senvåren 2016 inledde Almi i samarbete med Europeiska Investeringsfonden en formell satsning på lån till mikroföretag och låneformen fick helt sonika namnet ”mikrolån”. Det är inget mikrolån i den generella meningen (jämför smslån och internetlån för privatpersoner) utan det handlar om lån på upp till 200 000 kr för unga vuxna som vill börja med eget företagande.

Almi täcker hela kapitalbehovet

Idén med mikrolånet är att Almi ska kunna gå in med hela det beräknade startbeloppet upp till 200 000 kr. Den sökande själv behöver inte lägga in en enda krona, men det finns ett krav på att det för åtminstone 10%, det vill säga upp till 20 000 kr, av lånet ska finnas personlig säkerhet. Det måste väl i sammanhanget anses vara ett mycket blygsamt krav.

Amorteringstiden för Almis mikrolån till nya företag är upp till 72 månader (sex år) och det verkar som att det finns en möjlighet att skjuta upp den första amorteringen tolv månader.

Så, vad krävs för att Almi ska gå in och satsa i verksamheten? Nya företag kan inte gärna visa upp exakta uppgifter om omsättning, kostnader och vinst, och det gör att det är affärsidéns bärighet och affärsplanen som avgör om lån kan beviljas eller inte.

Företagslån online – alternativ till banken

Fram till bara något år sedan var det i princip endast de stora bankerna som småföretagare kunde vända sig till vid brist på likvida medel. Sedan mitten av 2015 har utvecklingen inom företagskrediter emellertid gått spikrakt uppåt och idag finns en handfull lån- och kredittjänster som erbjuds av finansbolag och kreditinstitut samt även ett par tjänster inom peer to peer-lending att använda sig av.

Idén med båda dessa koncept är i huvudsak att ge fler småföretag möjligheten att frigöra likvida medel. Vad gäller P2P är en annan idé att småföretag ska kunna sänka lånekostnaderna genom att de privatpersoner som fungerar som de faktiska långivarna inte nödvändigtvis har samma krav på avkastning som storbankerna, men detta är något som inte riktigt har realiserats ännu.

Det är en snabb utveckling inom företagskrediter och -lån vi bevittnar och förutsatt att marknaden blir större är det troligt att fler företag vänder sig till alternativ till banken.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden