Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Hur fungerar personlig borgen?

21 juni, 2016

borgen-foretagslan

Ett företagslån är en företagskredit för vilken det inte finns något krav på faktisk säkerhet/pant i exempelvis fast egendom. Det är alltså egentligen ingen skillnad mellan ett blancolån för en privatperson och ett företagslån. Emellertid behöver långivaren mer än bara den implicita garanti för återbetalning av lånet som följer av kassaflöde och tillgångar, och för att få denna extra säkerhet kräver långivaren ett borgensåtagande.

Personlig borgen för ett företagslån innebär att en eller två av bolagsmännen eller tredje part gör ett borgensåtagande om att träda in i företagets ställe om företaget inte kan betala skulden. Ställer företaget till exempel in betalningarna blir den som har ställt personlig borgen privat återbetalningsskyldig.

Vem som helst kan gå i personlig borgen för ett företagslån. Emellertid är det klart vanligast att det är den eller de som driver företaget och är aktiva i den dagliga driften som tecknar åtagandet.

Krav på borgensmän

Det är i grunden samma krav på borgensmän för företagskrediter som det är för privatpersoner som ansöker om ett privatlån. Det betyder att borgensmännen ska:

  • vara svenska medborgare
  • ha en ordnad ekonomi (säkerställs via kreditkontroll)
  • vara fria från betalningsanmärkningar.

Själva förfarandet att gå i personlig borgen är inte särskilt komplicerat och ansöker du om ett företagslån på nätet kan du normalt ange dina personuppgifter och signera åtagandet direkt online via BankID.

Borgensåtagande för större lån

Flera långivare inom den här typen av lite snabbare krediter för företag har ställt upp som krav att det krävs fler borgensåtaganden än ett vid lite större lånesummor. Olika långivare har naturligtvis olika skiktgränser, men i genomsnitt krävs personlig borgen från två personer om lånebeloppet överstiger 200 000 kr.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden