Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

14 bästa och värsta sakerna med att arbeta för ett företag

09 juni, 2021
14 bästa och värsta sakerna med att arbeta för ett företag

Det finns både fördelar och nackdelar med att jobba för ett företag. I denna artikel ska vi ta oss en titt på de 14 bästa och värsta sakerna med att arbeta för ett företag.

1. Du kan få rabatter

Många stora företag har olika typer av samarbetspartners. Detta kan röra sig om allt från gym till snabbmatsrestauranger och bensinmackar. Du som jobbar åt ett sådant företag kan därför få olika typer av rabatter hos dessa ställen vilket förstås är en stor fördel.

2. Mindre kreativt tänkande

En nackdel med att jobba för ett företag, åtminstone större sådana, är att de inte alltid låter dig tänka utanför ramarna. Eftersom många av dessa företag är riskavvisande och ofta har en klar struktur, olika policyers och procedurer som måste följas kan det bli svårare för dig som tänker utanför ramarna att få din röst hörd. Det kan därför ta mycket lång tid att få igenom förändring när det kommer till ett stort företag.

3. Möjligheter

Om du jobbar för ett företag, åtminstone ett stort sådant, kan det finnas många möjligheter för dig att klättra i rangordningen och göra karriär. Det kommer också ge dig tillgång till ett stort nätverk vilket du kommer att kunna ha stor nytta av senare i din karriär. Gäller det stora företag kan du också dra nytta av att ett sådant ofta har kontor på flera ställen runt om i världen. Känner du att du behöver ett scenbyte? Då kan du i många fall kunna få det utan att behöva byta jobb om du jobbar för ett stort företag.

4. Större konkurrens för att stiga i hierarkin

Även fast det finns möjligheter att stiga i rangordningen hos ett företag så kan det också vara större konkurrens, åtminstone om det gäller ett större företag. Du kan därför behöva konkurrera med flera andra anställda när det dyker upp nya åtråvärda positioner. Förhoppningsvis är detta något som kan få dig att ta fram dina bästa sidor, men det kan också få dig att inte lyckas få den roll som du är ute efter.

5. Försäkring

Många företag erbjuder inte endast olika typer av rabatter. En av de andra förmåner du brukar få ta del av när du jobbar hos ett företag är gratis försäkring. Det är utan tvekan en stor fördel som det kan vara skönt att slippa behöva lägga pengar på själv.

6. Du är bara en i mängden

Om det är ett stort företag du jobbar för kan det också bli så att du bara blir en i mängden. Närmare bestämt kan det bli svårt att få till en personlig känsla om du jobbar för ett stort företag. Detta kanske dock kan vara skönt enligt vissa, men andra kan helt klart komma att sakna den mer familjära känslan det går att få om man jobbar åt företag som är lite mindre.

7. Stabilitet

Är det företag du jobbar åt ett lite större och mer välkänt sådant? Då är en fördel att dessa företag brukar innebära en helt annan typ av stabilitet än vad mindre företag och andra typer av arbetsplatser kan göra. Detta gäller bland annat den ekonomiska biten men även andra delar. Jobbar du för ett stort företag är det med andra ord en mindre sannolikhet för att din position till exempel bara ska försvinna en dag. Skulle du trots allt få lämna din position är det då också en större chans att du kommer att få ett avgångsvederlag. Som en del i denna stabilitet kommer du också kunna känna dig trygg i det faktum att du alltid kommer att få din lön, även om det skulle vara tuffa tider ekonomiskt.

8. Mindre självständighet

En nackdel med att jobba för ett företag är att du blir mindre självständig än om du till exempel hade haft ditt eget företag. Du som är egenföretagare är nämligen din egen chef medan du som jobbar för ett företag måste anpassa dig efter företagets regler och policyers.

9. Betald semester

En annan fördel med att jobba för ett företag är att det brukar innebära att du har ett visst antal veckors betald semester per år. Detta är något som kan ge dig ett ypperligt tillfälle att vila upp dig och ladda om batterierna.

10. Du kan inte ta företagslån

Jobbar du åt ett företag kommer du inte att kunna ta några företagslån, vilket du kan göra om det är så att du i stället är entreprenör och har ditt eget företag. Jobbar du åt ett företag får du i stället sikta in dig på andra typer av lån om det är så att du önskar ta ett.

11. Du kan få friskvårdsbidrag

Ytterligare en fördel med att jobba för ett företag är att de i många fall erbjuder friskvårdsbidrag till sina anställda. Det ligger nämligen i företagens intresse att deras anställda ska hålla sig friska och krya eftersom detta i sin tur innebär att de kan göra bättre ifrån sig på arbetet. Om det är så att företaget du arbetar för erbjuder friskvårdsbidrag, se då till att dra nytta av det.

12. Fasta arbetstimmar

En sak som gör att det kan vara skönt att ha sitt eget företag är att du då bestämmer själv när du ska arbeta. Detta gör du inte om du jobbar för ett företag utan du måste då anpassa dig efter de arbetstimmar som gäller. Detta kan till exempel vara jobbigt för dig som inte är någon morgonmänniska utan har svårt att vakna till på morgonen.

13. Sjukvårdsförmåner

En annan fördel med att jobba för ett företag är att det innebär att du får sjukvårdsförmåner. Det innebär bland annat att du har ett antal betalda sjukdagar per år. Det är helt klart en fördel gentemot dig som är egenföretagare eftersom du då får bekosta din sjukledighet själv.

14. Begränsad inkomst

Medan du som egenföretagare mer eller mindre kan tjäna hur mycket som helst, men också hur lite som helst, har du som är anställd hos ett företag en fast men också begränsad inkomst. Detta kan vara en nackdel eftersom du då inte kan få högre lön än det som är överenskommet, åtminstone inte så länge du inte lyckas förhandla till dig en högre lön.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden