Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Positiva resultat för tvåkönade styrelser

14 juli, 2017

Konferens

Nyligen utfördes en undersökning vars resultat redovisade att styrelser med både manliga och kvinnliga ledamöter ger säkrare bolag och företagande än enkönade styrelser.

Det var Kreditupplysningsbolaget Syna som genomförde undersökningen och samlade statistik från alla klassade aktiebolag. Resultaten visade sig vara både intressanta och positiva: risken för ett aktiebolag med styrelse bestående av två kön att hamna på obestånd är i genomsnitt hälften så stor som för bolag med enkönade styrelser.

Detta är ett utfall som fått många moderna genusvetare att jubla. Behovet av jämställdhet på arbetsplatser är stort och nu är det mer än åsikter som kan påvisa detta. Undersökningen utfördes genom att göra en kreditklassning av alla aktiva aktiebolag som inte har startats nyligen. Sedan gjordes en jämförelse av klassningen med styrelsernas sammansättning. Detta berättar dataansvarig på Syna, Kerstin Andersson.

Skillnaden visade sig vara så stor att det är olika kreditklassningar för det genomsnittliga bolaget med blandad styrelse och det genomsnittliga bolaget med bara män eller kvinnor. De enkönade styrelserna gav en kreditklassning på tre av fem, precis som det genomsnittliga bolaget över huvud taget. Men bolag med styrelser som både har kvinnor och män har en genomsnittlig klassning på fyra av fem.

Det huvudsakliga initiativet till undersökningen togs av vd för Syna, Karl Stjerna.

 ”Det är fantastiskt intressant att skillnaden är så tydlig. En brett sammansatt styrelse får mer kunskap att förlita sig på när den fattar beslut. Det är också ofta stora bolag som kan ha en bredd i en stor styrelse och då lägger de samtidigt ned mer energi på tillsättningarna.”

Hela 73 procent av aktiebolagen har enbart män i sina styrelser. Skillnaden i risk för obestånd mellan dessa och bolag med enbart kvinnor i styrelsen är liten. Resultaten var både positiva och oroväckande. Medan det ur ett genusperspektiv är en seger att få undersökningsresultat som dessa behövs det fortfarande mer upplysning. Jämställda arbetsplatser med lika mycket kvinnor som män borde vara en självklarhet i samhället och förhoppningsvis är det undersökningar som dessa som kan hjälpa till att implementera nya tankesätt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden