Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

5 tecken på att du kan vara på väg in i en finansiell kris

28 september, 2021
En förtvivlad man som läser ett dokument.

Det finns en del oroande tecken som kan tyda på att du och ditt företag är på väg in i en finansiell kris. Genom att snabbt kunna identifiera dessa tecken ger du dig själv en så stor chans som möjligt att kunna åtgärda dem. Just därför ska vi i denna artikel lista fem tecken som kan tyda på att du och ditt företag är på väg in i en finansiell kris.

1. Du har större utgifter än inkomster

Ett tecken som utan tvekan kan tyda på att du och ditt företag är på väg in i en finansiell kris är att ni har större utgifter än inkomster. Av förklarliga skäl är detta något som kan få katastrofala följder för dig och ditt företag. Om det är så att dina utgifter överstiger dina inkomster är det första steget att ta reda på att detta verkligen är fallet. Därefter kan du börja göra vad du kan för att ställa det hela till rätta igen. Detta är tyvärr något som kan innebära att du kommer att behöva ta en del tuffa beslut. Det kan bland annat handla om att du måste göra dig av med delar av din personal, detta för att få mindre utgifter. Tyvärr är detta ibland den hårda verklighet som råder inom företagsvärlden, så oavsett hur jobbigt det kan vara kan det samtidigt vara nödvändigt. Det kan dock även handla om att ni flyttar till ett billigare kontor eller säljer delar av er utrustning. Det finns många olika alternativ, och det är helt enkelt upp till dig som chef för företaget att bestämma dig för vad ni ska satsa på.

2. Du klarar inte av att betala tillbaka dina lån

De flesta företagare kommer någon gång att behöva låna pengar. Det är dock inte gratis att låna pengar, detta eftersom det kan tillkomma ränta och andra avgifter. Dessutom kan det få ödesdigra konsekvenser för dig och ditt företag om du inte klarar av att betala tillbaka lånet. Detta kanske låter som en självklarhet, men se därför till att bara låna pengar då det är absolut nödvändigt och då du är helt säker på att du kommer klara av att betala tillbaka de enligt överenskommen återbetalningsplan. Klarar du inte av det kan det nämligen leda till betalningsanmärkningar och i värsta fall att du hamnar hos Kronofogden. När du väl har hamnat i en skuldfälla kan det också bli mycket svårt att ta sig ur den, något som därför i värsta fall kan resultera i att ditt företag går i konkurs. Ha därför som regel att alltid vara väldigt försiktig när det kommer till att låna pengar.

3. Kunderna är inte nöjda med din service

Nöjda kunder är av förklarliga skäl en av de allra viktigaste sakerna för ett företag. När det gäller nöjda kunder är chansen nämligen stor att de kommer att vända sig till dig och ditt företag igen samt att de kommer att rekommendera er för vänner och bekanta. Missnöjda kunder är å sin sida en av de värsta sakerna man kan råka ut för som företagare. Först och främst är chansen minimal att en missnöjd kund kommer att vända sig till dig och ditt företag igen. För det andra kan du dessutom knappast räkna med att de kommer att rekommendera ditt företag för sina vänner och bekanta. Tvärtom lär de i så fall råda sina kompisar att hålla sig borta från dig och ditt företag. Är det vanligt förekommande med missnöjda kunder tyder det också på att den service ditt företag erbjuder inte håller måttet. Se därför till att lyssna på dina kunders klagomål, ta till dig av det de säger och åtgärda problemet oavsett vad som krävs för att göra det. Erbjud dig också att ställa saker och ting till rätta när det kommer till de missnöjda kunderna, detta så att de kan få en annan uppfattning av dig och ditt företag.

4. Det finns inte längre någon efterfrågan på din produkt

Eftersom tekniken utvecklas i en rasande fart och det med jämna mellanrum dyker upp nya produkter på marknaden kan det i värsta fall hända att det helt plötsligt inte längre finns någon efterfrågan på din produkt. Två utmärkta exempel på detta är videobutiker och fast telefoni. Tidigare var videobutiker ett mycket vanligt inslag i svenska städer, men inte längre. Anledningen till detta är internet. Dels kan folk ladda ner filmer olagligt och helt gratis om de så önskar. I många fall rör detta sig även om filmer som fortfarande går på bio. Dessutom har mängden streamingtjänster exploderat under de senaste åren. Det främsta exemplet på detta är Netflix, men det är långt ifrån det enda. Hur som helst har internet resulterat i att det inte längre finns någon efterfrågan när det kommer till videobutiker. Just därför ser man knappt några videobutiker alls i svenska städer längre, och i de fall man gör det är det i majoriteten av fall godis som i stället är deras främsta inkomstkälla. Också fast telefoni är som tidigare nämnt något som mer eller mindre har försvunnit, och anledningen till detta är förstås mobiltelefoner.

5. Världen drabbas av en finansiell kris

En av de värsta sakerna som kan drabba dig som egenföretagare är att den globala finansmarknaden drabbas av en kris. Detta är förstås nämligen även något som kommer att få negativa konsekvenser för dig och ditt företag, liksom övriga företag världen över. Det är svårt att ge några tips för hur man som företagare ska kunna klara sig genom en finansiell kris på den globala marknaden. Detta beror förstås nämligen på faktorer som hur allvarlig krisen är, vilken typ av bransch du är verksam i samt hur hårt just ditt land, i detta fall Sverige, drabbas av krisen. Du kommer dock behöva vara beredd på att behöva vidta en mängd mindre trevliga åtgärder, allt för att minska dina utgifter så mycket som möjligt. Förhoppningsvis ska detta kunna hjälpa dig och få ditt företag att klara sig igenom den finansiella krisen utan att behöva lägga ner verksamheten.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden