Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

8 tips som hjälper dig att få ett bättre finansieringsavtal

09 juni, 2021
8 tips som hjälper dig att få ett bättre finansieringsavtal

När man ska ansöka om ett företagslån finns det en del saker man bör tänka på för att få ett så bra lön som möjligt. Vi ska i denna text titta närmare på åtta olika sådana saker.

1. Ansök om ett lån med säkerhet

När du ska ansöka om ett lån kan du välja mellan ett med säkerhet eller ett utan det. Skillnaden är att du när det gäller ett lån med säkerhet behöver lämna något i säkerhet som banken kan ta från dig om du inte betalar tillbaka så som ni kommit överens om. Detta kan handla om allt från en bil till din bostad eller vad du än föredrar att lämna som säkerhet. Att banken kan ta det du lämnar i säkerhet om du inte klarar av att betala tillbaka kanske kan låta som en nackdel. Det behöver det dock inte vara eftersom du först och främst aldrig ska låna pengar om du inte är helt säker på att du kommer kunna betala tillbaka dem. Dessutom brukar räntan bli lägre om du tar ett lån med säkerhet. Just därför kan dessa lån vara att föredra.

2. Begär inte alltför lång återbetalningstid

Det kan kännas lockande att välja ett lån med lång återbetalningstid så att du inte får en alltför hög månadskostnad när du ska betala tillbaka ditt lån. Det finns dock en nackdel med att göra detta, och det har att göra med det faktum att ju längre tid du har på dig att betala av ditt lån desto högre blir din ränta. Du behöver därför hitta en passande balans mellan hur mycket du ska betala tillbaka i månaden och hur lång återbetalningsperioden ska vara. Månadskostnaden får inte vara alltför hög samtidigt som återbetalningstiden inte får sträcka sig under en alltför lång tidsperiod.

3. Använd dig av en låneförmedlare

För att kunna få bästa möjliga låneerbjudande är det klokt att använda sig av en låneförmedlare. Denna jämför då nämligen automatiskt låneerbjudanden hos olika aktörer åt dig. Det sparar du mycket tid på eftersom du då själv slipper att sitta och jämföra olika erbjudanden. Dessutom blir chansen för att du ska lyckas hitta ett passande lån så stor som möjligt när du använder dig av en låneförmedlare. Tänk dock på att det inte är någon bra idé att ansöka om lån hos för många låneförmedlare på en och samma gång. Gör du det kan din kreditvärdighet nämligen försämras eftersom den gör det för varje kreditupplysning som görs på ditt namn via Upplysningscentralen. Ska du jämföra olika lån mellan olika betalningsförmedlare är det därför bättre att använda dig av förmedlare som gör sina kreditupplysningar med andra företag än Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som.

4. Välj ett företagslån med så låg ränta som möjligt

En av de absolut viktigaste sakerna när du ska ansöka om ett företagslån är att se till att lånet har en så låg ränta som möjligt. Ju högre räntan är när du lånar pengar, desto mer kommer lånet nämligen att kosta dig. Försök därför att hitta ett lån med så låg ränta som möjligt. Kom dock som tidigare nämnt ihåg att ju mindre tid du har på dig att betala tillbaka desto lägre blir räntan. Välj därför inte ett lån med längre tillbakabetalningstid än vad som är nödvändigt.

5. Fråga om övriga avgifter

Du ska inte bara stirra dig blind på räntan, även om denna förstås är mycket viktig. Faktum är dock att det även kan tillkomma andra avgifter till ditt lån som du kommer att behöva betala av. Undersök därför detta noggrant innan du bestämmer dig för att acceptera ett låneerbjudande. Höga avgifter som man inte räknat med är nämligen något man förstås vill undvika så mycket det bara går. Exempel på de typer av avgifter som kan tillkomma inkluderar bland annat en startavgift, omläggningsavgift, lösenavgift samt kostsamma förseningsavgifter.

6. Se till att du verkligen har en bra anledning till att låna pengar

Det är viktigt att du ser till att ha en bra anledning när du ska ta ett företagslån. Eftersom det kostar att låna pengar ska man inte ta ett lån av vilken anledning som helst. Dessutom är det viktigt att du kan uppge en bra anledning till att du behöver låna pengar till det företag du lånar av. Kan du inte göra det riskerar din låneförfrågan nämligen att bli underkänd. Var därför extra tydlig med att ange varför du behöver låna pengar och vad du ska ha pengarna till. Förse även långivaren med en bra dokumentation över ditt företag samt dess utgifter och inkomster.

7. Se till att ansöka vid rätt tillfälle

När du ansöker om ett lån kommer det att behöva göras en kreditbedömning på dig och ditt företag. När en sådan görs kommer långivaren att kontrollera hur ditt rörelseresultat från det gångna året ser ut, detta för att bedöma din förmåga att kunna betala tillbaka lånet. Är det då så att affärerna gått mycket bra under det gångna året kan det vara en bra idé att vänta med att ansöka om ett lån till dess att du får ditt årsboksbeslut. Gör du det kan du nämligen få bättre lånevillkor ifall det är så att du har ett starkt år bakom dig och ditt företag. Det kan bland mycket annat handla om att du då får låna pengar med lägre ränta än vad som annars hade varit fallet.

8. Stressa inte med att ansöka om ett lån

Det är aldrig någon bra idé att ha bråttom när du ska ansöka om ett lån. Först och främst gäller det att se till så att du har tillgång till all den dokumentation som du kommer att behöva uppvisa för att kunna få låna pengar. Du kommer också behöva tänka igenom exakt hur mycket pengar det är du behöver låna. Låna inte mer än vad som är absolut nödvändigt, detta eftersom ju mer du lånar desto mer kommer du behöva betala för ditt lån. Det är inte heller bra att ha för höga ambitioner och försöka bygga upp ditt företag alltför snabbt. Innan du gör det är det närmare bestämt bra att veta helt säkert att din affärsidé verkligen håller.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden