Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Är du företagare i en tillväxtkommun?

31 januari, 2019

ta reda på om du är företagare i en tillväxtkommun

Kreditupplysningsföretaget Syna är en aktör som i många sammanhang ställer sig på småföretagarnas sida. Det här kreditupplysningsföretaget, som är det minsta av de som har tillstånd från Finansinspektionen, gör till exempel varje år en översyn av tillväxten i landets alla kommuner. Man sammanställer sedan resultaten i topplistor för varje län.

I den här granskningen, som har genomförts årligen sedan 2007, är det företagens faktiska tillväxt som räknas – inget annat. Syna tittar alltså inte på resultaten från de enkäter kommunerna brukar skicka ut varje år. Man tittar inte heller på andra företagarindex. Det enda som räknas är nyanställningar, ökad omsättning och vinst – det vill säga riktig tillväxt. Här presenterar vi lite kort om vinnarkommunen i respektive län.

Alla vinnare i Bästa Tillväxt

I november presenterade Syna resultatet för 2018 med de 24 vinnarna av priset Bästa Tillväxt. Några kommuner som förärades priset för året är välkända i sammanhanget. Det handlar till exempel om Gnosjö, Alvesta och Timrå.

Överlag är det inte särskilt många större kommuner som toppar listorna för de olika länen. Undantagen är Karlstad, Halmstad och Eskilstuna. Vinnarna är i stället kommuner med ett betydligt mer begränsat antal invånare. En anledning är att en stor tillväxt för ett lite större företag ger betydligt större genomslag i en mindre kommun än vad den gör i en större kommun.

Karlskrona – Blekinge

Karlskrona har under många år presterat goda resultat i Synas undersökning. Förstaplatsen 2018 handlar mycket om att Karlskrona har blivit ett stort nav för aktiebolag inom telekom och IT.

Vansbro – Dalarna

Från en 15:e plats 2014 till två raka förstaplatser – lilla Vansbro i Dalarna har verkligen utvecklats till en entreprenörskommun. En anledning är att de medelstora industriföretagen i kommunen visar stor tillväxt.

Ljusdal – Gävleborg

Ljusdals kommun uppvisar en stor bredd vad gäller både företagens storlek och olika nischer. Entreprenörsandan är stor med över 3000 företag på de totalt omkring 19 000 invånarna.

Halmstad – Halland

Halmstad passerade 2018 drömgränsen 100 000 invånare, och det är enligt näringslivschefen i Halmstads kommun en anledning till tätpositionen i Hallands län. En annan anledning är att stora satsningar på logistik har gett effekt.

Krokom – Jämtland

I Synas undersökning 2018 placerade sig Krokom etta i rankingen för andra året i rad. Näringslivet är diversifierat med många små företag som har dragit nytta av tillväxten i hela området Östersund-Åre.

Gnosjö – Jönköping

Efter bottennappet 2010 har Gnosjö idel pallplatser och fyra raka förstaplatser i Synas ranking. En stor andel familjeägda företag, en stor flexibilitet för förändringar och den så kallade Gnosjö-andan är exempel på varför företagen i Gnosjö varje år visar upp en sådan hög tillväxt.

Torsås – Kalmar

Den mycket lilla kommunen Torsås mellan Karlskrona och Kalmar i Kalmar län har bara omkring 7000 invånare men hela 1000 företag. Här finns både stora arbetsgivare och en mängd enmansföretag.

Alvesta – Kronoberg

Kommunen i Alvesta vill gärna tala om en Alvesta-anda i likhet med Gnosjö-andan. Det handlar om flit och en långsiktighet i hur man driver företag. Det strategiska läget är en annan anledning till förstaplatsen i Kronobergs län.

Piteå – Norrbotten

Piteå har gått från jumboplats till en förstaplats i Norrbottens län på fem år. Högkonjunkturen, som har drivit tillväxt för bland annat pappersbruken Smurfit Kappa och SCA, är en anledning till framgångarna under 2018.

Klippan – Skåne

Klippan var så sent som 2010 en kommun med obefintliga framtidsutsikter. Tillväxten i företagens kommuner var då rekordlåg. Idag är läget ett annat. Många nya företag har vuxit fram och många har både hög tillväxt och höga vinstnivåer.

Botkyrka – Stockholm

Botkyrka är en av de kommuner i Sverige som växer absolut snabbast. Nyligen passerades 90 000-strecket och inom bara några år kommer 100 000-strecket passeras. Botkyrka har framför allt ett antal större företag som har visat upp god tillväxt under året.

Eskilstuna – Södermanland

Eskilstuna är historiskt sett en industristad. Efter finanskrisen innebar det stora problem. Med 2018 års högkonjunktur innebär det i stället stor tillväxt. Volvo, Outokumpu, Transcom och Assa Abloy är exempel på stora företag som bidragit till den stora tillväxten. Eskilstuna har också vuxit fram till att bli ett ledande logistikcentrum.

Östhammar – Uppsala

Från botten till toppen på endast ett år – att Uppsala län bara omfattar sju kommuner gör hoppet något mindre imponerande, men det är tydligt att Östhammars företag har uppvisat stor tillväxt under året. Forsmarks kärnkraftverk, Sandvik Coromant samt turismnäringen har bidragit mest till resultatet.

Karlstad – Värmland

Karlstad är den givna centralorten i Värmland och blir därmed också en tillväxtmotor. Företagandet i Karlstad är varierat med både stora, medelstora och små företag.

Sorsele – Västerbotten

Sorsele har endast omkring 2500 invånare och avsaknaden av större företag gör att tillväxten återfinns framför allt i småföretagen. Det är besöksnäringen som är central i Sorsele.

Timrå – Västernorrland

Även kommunen i Timrå vill gärna tala om en ”anda”. Samarbete och gemensamma lösningar är en hemlighet bakom företagens höga tillväxt. Kommunen har ett varierat företagande med både små och stora (exempelvis SCA) företag.

Kungsör – Västmanland

Kungsör drar fördelar av att hela Mälardalen är en expansiv tillväxtregion. En del av kommunens tillväxt drivs också av att både järnvägen och två europavägar passerar staden.

Tranemo – Västra Götaland

I Västra Götaland finns 49 kommuner, vilket gör det till en bedrift att placera sig som etta när det gäller tillväxt. År 2018 var tredje året som Tranemo tog förstaplatsen. Tranemos framgångar beror mycket på att företagandet historiskt sett är starkt i kommunen.

Lekeberg – Örebro

Lekebergs kommun har 8000 invånare och över 1000 företag. Anledningen till den höga andelen företag är att Lekeberg är en kommun utan någon centralort med tyngre industrier. De flesta företag i kommunen är småföretag inom tillverkning och tjänster.

Boxholm – Östergötland

Boxholm är inte bara synonymt med Boxholms bruk. Idag finns både industrier (en del avknoppade från bruket), tjänsteföretag och handelsföretag.

Källa: Läs mer ingående om Synas undersökning och om de uppmärksammade kommunerna här.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden