Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Avvakta med P2P-lån för företag

12 maj, 2016

p2p lån för företag

Peer to peer-lån är en låneform som växer snabbt och det är både privatpersoner och företag som kan använda sig av P2P-lån för att kunna få tillskott till kassan. När det gäller privatlån till privatpersoner är den främsta fördelen att det är fullt möjligt att få lägre räntor än vad man kan erbjudas hos banker och kreditinstitut. När det gäller företag är fördelarna i stället möjligheten att få finansiering trots att banken säger nej samt att lånet kan bli mer flexibelt när det gäller återbetalningen.

Peer to peer-lending har alla förutsättningar att bli en väl fungerande låneform i framtiden, men i skrivande stund finns flera frågetecken och dessa tänkte vi beröra lite kort i den här artikeln.

Förutsätter en stabil bas långivare

För att peer to peer-lending ska fungera på sikt krävs att tillräckligt många privatpersoner finner det attraktivt att delta i långivningen. De pengar som företagen kan låna kommer nämligen från privatpersoner och eftersom de lånebelopp företag kan ha behov av normalt uppgår till betydligt mer än ett vanligt blancolån för privatpersoner krävs en kritisk massa långivare. Det har visat sig vara relativt attraktivt för privatpersoner att investera i P2P-lån, men det går inte att säga att utbudet av pengar är obegränsat och det gör P2P-lending lite oförutsägbart i dagsläget.

I sammanhanget kan vi också nämna att den största aktören inom företagslån via P2P, Toborrow, nyligen (maj 2016) har gått på en större nit. En av de större låntagarna har nämligen gått i konkurs och risken är stor att långivarna, det vill säga de privatpersoner som har gått in med egna pengar, kommer att förlora sitt satsade kapital. Sådana händelser gör det inte direkt mer attraktivt att delta i långivningen.

Mindre aptitliga räntor

P2P-lån till företag bygger på att företag som kanske inte har så lätt att få finansiering via banker och kreditinstitut ska ha en möjlighet till alternativ finansiering. Av det följer att långivarna kan komma att kräva ett extra risktillägg och det kommer förmodligen att synas i räntan. En snabbtitt på de exempelräntor som Toborrow presenterar visar ganska tydligt på detta ”premium”.

Låneförmedlarens avgifter tillkommer

Det företag som äger plattformen och sammanför låntagare med långivare har ett intresse av att få avkastning på sina investeringar och sin verksamhet, och de intäkter som krävs för det debiteras låntagaren. Ett företag som vill använda sig av P2P-lån för finansiering får alltså räkna med att betala avgifter i tillägg till räntan.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden