Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Billigare företagslån med garanti från EU – bara hos Marginalen

28 februari, 2019
Möte vid glasbord

Marginalen Bank har precis lanserat en ny låneprodukt som kan vara mycket fördelaktig för småföretagare. Produkten kallas Lilla företagslånet och innebär både lägre lånekostnader och mindre omfattande åtaganden för borgen.

Lilla företagslånet bygger på nya regler på EU-nivå och nya stödformer från Europeiska Investeringsfonden (EIF). Som småföretagare kan du låna upp till 250 000 kr med ett borgensåtagande på 20%. Alla detaljer om Marginalens nya låneprodukt finner du här i vår artikel.

Korta fakta om lånet

Med Marginalens produkt Lilla företagslånet får du som småföretagare låna mellan 100 000 – 250 000 kr med en löptid på mellan 1 – 4 år. Du väljer själv belopp och löptid. Företagets borgensåtagande är 20% i stället för 100%.

Vid utbetalt lån debiteras uppläggningsavgift. Den avgiften är på 1% av det belopp som betalas ut. I övrigt består kostnaden för lånet av rörlig ränta samt en aviavgift per månad (autogiro).

Lån med stöd och garanti från EU

Mikrogaranti är namnet på EU:s nya stödform för små företag. Idén med stödet är att underlätta för de minsta företagen att kunna få lån för investeringar eller löpande verksamhet. Viktigt att notera är att det handlar om ett mikrolån. Det finns ingen möjlighet för ett företag att låna mer än 250 000 kr med detta ”EU-lån”.

Europeiska Investeringsfondens stöd får följande effekter:

Funktionen som garant betyder att Europeiska Investeringsfonden täcker en stor del av den risk som en långivare tar vid utlåning. Det innebär också automatiskt mindre risk för den som lånar.

Borgensåtagandet behöver bara vara 20% av beloppet, i stället för normala 100%. För ett lånebelopp på exempelvis 200 000 kr är borgensåtagandet alltså endast 40 000 kr. Det betyder att den som lånar gör det med mycket mindre risk.

Lägre risk innebär också automatiskt en lägre ränta. Enligt Marginalen Banks förköpsinformation anges att ränterabatten blir minst 0,3%. Rabatten är i förhållande till Marginalens vanliga företagslån utan EU-garantin.

Årsräntan anges till från 5,30% med rabatten inkluderad. Naturligtvis sätts räntan individuellt utifrån företagets ekonomiska ställning, lånebeloppets storlek, med mera.

Grundkraven för att få ansöka

Grundkraven som ställs upp för ansökan om lån med EIF-mikrogaranti (Lilla företagslånet) är följande:

  • Företaget får inte ha fler än nio personer anställda på heltid
  • Omsättningen för helåret får inte överstiga 20 miljoner
  • Minst ett bokslut ska vara fastställt och godkänt
  • Företaget får inte ha någon betalningsanmärkning

Som du ser är grundkraven ganska beskedliga. Idén är att det endast är de mindre småföretagen som ska få möjlighet att låna. Att minst ett bokslut ska vara fastställt handlar dels om att det ska gå att göra en korrekt kreditprövning, dels att verksamheten ska ha tagit fart. Syftet med Lilla företagslånet är att få företag att växa. Det ska inte fungera som ett slags startlån. För det syftet kan Marginalen erbjuda produkten Uppstartslånet.

Uppstartslånet för nya företag

I samband med lanseringen av Lilla företagslånet har Marginalen Bank också lanserat Uppstartslånet. Denna låneprodukt är också kopplad till garantin från Europeiska Investeringsfonden.

Grundkraven för att kunna ansöka om detta lån är lite mindre omfattande. Centralt är att företaget inte behöver ha varit verksamt i minst ett år. Samtidigt krävs att bolagets affärsplan med mera gås igenom och godkänns av NyföretagarCentrum. Det fordras alltså att företaget har en gedigen grund för sin verksamhet.

Att låna ut till ett nystartat företag är mer riskfyllt. Det innebär att räntan för Uppstartslånet är högre än vad den är för Lilla företagslånet. I förköpsinformationen anges att årsräntan är från 6,50%. Räntan sätts individuellt för respektive sökande.

Så här ansöker du om Lilla företagslånet hos Marginalen

Marginalen är den första svenska banken som har fått möjlighet att erbjuda detta lån för småföretagare. Förmodligen kommer ytterligare aktörer att tillkomma under 2019, men det blir antagligen inte många. Storbankerna har förmodligen inget större intresse av låneformen. Dessutom diskvalificeras många andra kreditbolag eftersom endast banker kan ges möjlighet att ge ut EIF-lån.

Om ditt företag uppfyller grundkraven kan du hos Marginalen Bank skicka in en ansökan direkt från webbplatsen. Du kan använda BankID för att skicka in ansökan. Marginalen ställer inte upp några ytterligare grundvillkor i tillägg till EIF:s krav (förutom grundläggande krav för kreditprövning).

Blir ditt företag godkänt som låntagare får du inom kort hem ett skuldebrev som ska signeras och skickas in. När skuldebrevet har kommit Marginalen Bank tillhanda betalas ditt lån ut.

Fördelar och nackdelar

Med EIF:s stöd blir risken för långivaren mindre vilket i sin tur bland annat ger möjlighet till lägre ränta. Lånet blir också mindre riskfyllt för småföretagaren när det gäller borgensåtagandet. Att gå i borgen för ett lån kan annars upplevas som mindre attraktivt för företagare med mindre verksamheter.

Fördelarna med lånet är betydande. Några direkta nackdelar jämfört med vanliga lån finns heller inte. Det gäller dock, som vanligt, att vara försiktig med att ta lån. Mindre omfattande borgensåtaganden och lägre räntor är attraktiva faktorer som vissa företagare kan utnyttja för att låna trots att ett trängande behov kanske inte finns.

Om du som företagare behöver låna för investeringar eller löpande utgifter under en tid kan Marginalens nya lånetyp vara ett bra val. Viktigt är bara att verkligen analysera behovet av lån och hur stort lånebelopp som behövs.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden