Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Deklarera 2020 – Allt du behöver veta

10 februari, 2020

Precis som att privatpersoner lämnar inkomstdeklarationer måste alla företag deklareras en gång per år. Olika bolagstyper ska deklareras på lite olika sätt och vid olika datum så det finns lite att hålla koll på som företagare. I den här artikeln guidar vi dig till rätt deklaration beroende på din bolagsform så att du har koll på läget när det är dags att deklarera 2020!

Företagslån.se - Deklarera 2020 - Allt du behöver veta - ()

Vad innebär det att deklarera?

En deklaration är en årlig handling som talar om hur mycket pengar som intjänats under föregående år. Både fysiska och juridiska personer har en skyldighet att deklarera till Skatteverket, det vill säga både privatpersoner och bolag.

När du deklarerar fyller du i en blankett och vilken du ska använda beror på typen av företag du driver. Utöver information om hur mycket företaget tjänat ska det i deklarationen framgå hur mycket skatt som betalats under det gångna året. Låt oss nedan gå igenom hur du ska deklarera just din verksamhet, vare sig det är enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag.

Så deklarerar du enskild firma

En viktig skillnad för deklarationen när det kommer till enskild firma är att det inte är en egen juridisk person. Därför deklareras företaget på en bilaga till den privata inkomstdeklaration. Vid en årlig omsättning under tre miljoner kronor avslutas den löpande bokföringen med ett förenklat årsbokslut och ett vanligt bokslut för omsättning därutöver.

Den blankett som ska användas för enskild firma är en NE-bilaga som lämnas in tillsammans med din privata deklaration på Inkomstdeklaration 1. Här nedan är några viktiga datum att hålla koll på för dig som driver enskild firma.


  • 27 februari: Sista dagen för dig att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen skickad till dig digitalt. Genom att ha en digital brevlåda som Kivra kan du deklarera tidigare och få eventuell skatteåterbäring utbetald tidigare.
  • 17 mars – 4 maj: Mellan dessa datum är deklarationen öppen på Skatteverkets hemsida och i appen. Deklarationen ska alltså vara inlämnad senast den 4:e maj – såtillvida att du inte har begärt byråanstånd (mer om det nedan).
  • 9 – 12 juni: Om du har deklarerat senast den 4:e maj får du eventuell skatteåterbäring mellan dessa datum.
  • 15 juni: Deadline för dig som har begärt byråanstånd och har en redovisningsbyrå som hjälper med deklarationen.
  • 12 november: Sista datumet att betala kvarskatt. Om du inte fått något slutskattebesked än får du det i december. Då är deadline istället den 12 mars 2021. Det kan bero på att din deklaration granskats eller att du gjort ändringar.

Så deklarerar du handelsbolag

Ett handelsbolag är en egen juridisk person, men skiljer sig ändå från aktiebolag eftersom delägarna är personligt ansvariga för bolagets åtaganden. Därför ser också deklarationsförfarandet något annorlunda ut för handelsbolag.

Bokföringen avslutas med årsbokslut eller årsredovisning och deklaration ska göras även om bolaget inte haft några intäkter under det gångna året. En av delägarna deklarerar själva handelsbolaget med Inkomstdeklaration 4 (INK4).

Varje delägare deklarerar också sina andelar som bilaga till sin egen deklaration på blankett N3A för fysiska personer och N3B för juridiska personer. Handelsbolagets deklaration ska lämnas in senast 6 månader efter att räkenskapsåret avslutats och vi har här utgått från att bolaget följer kalenderåret och alltså avlutar räkenskapsåret i december.

Nedan är några viktiga datum att hålla koll på för dig som är delägare i ett handelsbolag.


  • 3 februari: Om bolaget har digital brevlåda ska deklarationen ha kommit den 3:e februari. Vid pappersutskick kommer deklarationen någon gång under februari så det är alltså inte säkert att du fått den än.
  • 4 maj: Sista datumet för dig som delägare att skicka in din inkomstdeklaration tillsammans med din N3A-bilaga.
  • 1 juli: Sista dagen att lämna in handelsbolagets deklaration, Inkomstdeklaration 4, på papper.
  • 3 augusti: Sista dagen att lämna in handelsbolagets deklaration, Inkomstdeklaration 4, via e-tjänst.
  • 12 mars 2021: Innan detta datum ska eventuell kvarskatt vara betald.

Så deklarerar du aktiebolag

Ett aktiebolag är en egen juridisk person och deklarerar på Inkomstdeklaration 2 (INK2). Den löpande bokföringen avslutas med en årsredovisning och deklaration ska göras oavsett bolagets intäkter under beskattningsåret. Du som företagsledare eller delägare i ett fåmansföretag ska även deklarera på blankett K10 som bilaga till din deklaration.

Inkomstdeklarationen för aktiebolag ska lämnas in senast 6 månader efter bokslut och vi har även här utgått från att aktiebolagets räkenskapsår följer kalenderåret. Utifrån det är här några viktiga datum för dig som driver ett aktiebolag.


  • 3 februari: E-tjänsten för Inkomstdeklaration 2 öppnade och den digitala deklarationen skickades ut. Om aktiebolaget inte har digital brevlåda kommer deklarationen i pappersform någon gång under februari månad.
  • 4 maj: Sista datumet för dig som ägare att skicka in din inkomstdeklaration tillsammans med din K10-bilaga.
  • 1 juli: Sista dagen att lämna in aktiebolagets deklaration, Inkomstdeklaration 2, på papper.
  • 3 augusti: Sista dagen att lämna in aktiebolagets deklaration, Inkomstdeklaration 2, via e-tjänst.
  • 12 mars 2021: Innan detta datum ska eventuell kvarskatt vara betald.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden