Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Företagsspar för buffert och investeringar för företaget

28 mars, 2017

Företagslån.se - Företagsspar för buffert och investeringar för företaget - ()

Flexibilitet i likviditeten är a och o för de flesta företag. Därför finns en rad olika produkter för att särskilt mindre företag enkelt ska kunna ta krediter av olika slag i anspråk när likviditeten är ansträngd. På senare tid har det emellertid också dykt upp flera produkter för företagsspar. Syftet med dessa är att mindre företag vid tider av överskottslikviditet ska kunna få avkastning på det kapital som inte arbetar i verksamheten på annat sätt.

Hög ränta och fria uttag

Med den nya typen av sparkonton för företag finns nu ett alternativ till bankernas kapitalkonton och vanliga investeringar i aktier och fonder. Bankerna ger ingen ränta, förutom i sällsynta fall på exempelvis så kallade skogskonton, och investeringar i värdepapper är både illikvida och mer riskfyllda. Företagsspar ger hög ränta med låg risk, och med fria uttag påverkas inte likviditeten.

Bland de aktörer som idag erbjuder företagsspar kan den nominella räntan på sparkonton med fria uttag vara så hög som 6,00%. Det är en avkastning som är i paritet med vad aktiemarknaden kan avkasta i genomsnitt över en längre tidsperiod och givetvis betydligt högre än vad storbankernas kapitalkonton betalar.

Fasträntekonton för ännu högre ränta

För flera produkter inom företagsspar finns möjligheten att binda sparkontot på ett eller fler år och därigenom få en ännu högre avkastning. För dessa konton gäller naturligtvis inte fria uttag, och för eventuella uttag debiteras en avgift. Fasträntekonton ger alltså inte den flexibilitet som ofta är så central i mindre företag.

Ingen insättningsgaranti ger ökad risk

De aktörer som har denna produkt i sitt utbud är i de allra flesta fall så kallade inlåningsföretag. Det betyder för det första att det kan finnas begränsningar i hur mycket pengar som kan sättas in på sparkontona. För det andra omfattas inte de insatta medlen av den statliga insättningsgarantin vid inlåningsföretagets eventuella konkurs. Sistnämnda innebär givetvis att företagets pengar är mindre säkra hos inlåningsföretaget än hos exempelvis storbanken. Det är klokt att undersöka företagets ekonomi noggrant för att kunna identifiera eventuella orosmoln.

För vilka företag passar företagsspar?

Det finns som synes både fördelar och nackdelar med företagsspar. Denna produkt torde framför allt vara intressant för enskilda firmor och mindre aktiebolag som vill maximera vinsten samtidigt som likviditeten inte behöver påverkas. Företagsspar kan också användas för buffertsparande inför en period i verksamheten då kostnaderna kommer att överstiga intäkterna eller som parkeringsplats för pengar som snart behöver betalas in i skatt. Alla företag är olika och alla företagsledare har olika riskaptit, så vi ska inte ge några rekommendationer annat än att det är klokt att vara försiktig med fasträntekontona, detta med tanke på att kontomedlen inte skyddas av den statliga insättningsgarantin.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden