Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Få enmansföretagare sparar till pensionen

29 december, 2019

Ju mindre företaget är desto vanligare är det att ägaren inte avsätter pengar till pensionen. Det visar en undersökning som Swedbank gjort. Som egenföretagare ligger ansvaret på en själv att spara till tjänstepensionen, vilket skiljer sig från att vara vanligt anställd. Bland enmansföretagare är det dock så mycket som var tredje som inte avsätter några pengar.

tjänstepension företag

Tjänstepensionen blir lidande

Att vara egenföretagare innebär ett stort ansvar, inte minst för att bygga upp tillräckligt med kapital för pensionen. Utöver allmän pension har de flesta anställda tjänstepension, något företagaren måste komplettera med själv. Det räcker inte att ta ut lön, utan pengar bör också sättas av i samma utsträckning som tjänstepensionen för anställda på samma lönenivå.

Många av Sveriges företagare är bra på att pensionsspara, visar Swedbanks undersökning. Hela 77 procent uppger att de sätter av pengar som tjänstepension eller i en pensionsförsäkring. Av dessa är det dock nästan en femtedel som ser sitt företag som pensionsförsäkring och planerar att sälja det när de går i pension – en osäker plan då värdet kan minska.

Därtill är det ungefär var fjärde företagare som inte sparar alls, och bland enmansföretagare är siffran ännu högre. Tjänstepensionen bidrar med flera tusenlappar i månaden och att inte ha sparat något kan göra en märkbar skillnad på levnadsstandarden när det väl är dags. Framförallt i ett samhälle med lång medellivslängd där pensionen ska räcka länge.

Hur mycket bör jag avsätta i månaden?

För den som är anställd och har tjänstepensionsavtal avsätts 4,5 procent av lönen upp till 40 250 kronor i månaden. En sådan lön motsvarar cirka 1 811 kronor i månaden. För den del av lönen som överstiger 40 250 kronor avsätts 30 procent till tjänstepensionen. För en lön på 60 000 kronor innebär det ungefär 7 736 kronor i månaden (1 811 kr + 5 925 kr).

Enligt Swedbanks statistik avsätter 70 procent av de företagare som pensionssparar mellan 2 001 och 5 000 kronor i månaden. Rekommendationen är dock att åtminstone spara lika mycket till tjänstepensionen som en anställd i samma löneläge får avsatt. Med en lön på 40 000 kronor bör man alltså avsätta minst 1 800 kronor i månaden.

Tre tips till dig som företagare

1. Ta alltid ut lön – då görs avsättning till den allmänna pensionen.

2. Sätt av lika mycket pengar till tjänstepensionen som du hade fått om du varit anställd.

3. Se inte ditt företag som din pensionsförsäkring – du kan inte garantera dess framtida värde.


Källa: Swedbank, ”Var tredje enmansföretagare sparar inte till sin pension” , oktober 2019

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden