Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Företagsleasa bil 2022 – så funkar det

25 april, 2022

Funderar du på att skaffa en bil till ditt företag? Ett sätt att finansiera fordonet är genom att företagsleasa bilen i fråga. Att köpa en splitterny bil är en dyr investering och med en begagnad tillkommer ofta reparationskostnader – med företagsleasing kan du istället få ett avtal med banken eller leasingbolaget för att antingen kunna ha råd med en sprillans ny bil eller kunna få hjälp med servicen av bilen, beroende på vem som äger den – leasingbolaget eller ditt företag.

företagsleasa bil

Olika sätt att företagsleasa bil

Leasing av företagsbilar kan nämligen fungera på olika sätt – till exempel kan långivaren låta dig stå som ägare av bilen medan du köper bilen på avbetalning med tillkommande leasing- och ränteavgifter; det kan också vara så att långivaren står som ägare medan du som låntagare hyr bilen ifråga tills den avtalade tiden löper ut, vilket ofta resulterar i att du då kan köpa bilen till ett bestämt pris.

De här olika sätten att företagsleasa bil brukar kallas för finansiell och operationell leasing. När det är ditt företag som äger bilen och ansvarar för servicen av den kallas det för finansiell leasing, vilket innebär att långivaren har köpt bilen för att sedan sälja den vidare till dig på avbetalning. Vid operationell leasing är det tvärtom – långivaren står för alla kostnader och äger själva bilen. Huruvida de förblir ägare när leasingperioden är över kan variera, men ofta brukar låntagaren erbjudas att köpa den efteråt.

Värt att nämna är att det finns möjligheter att använda företagsleasing som lösning även när man behöver annat än fordon. Leasing används också för att kunna finansiera särskilda IT-produkter, maskiner eller annan utrustning som olika företag kan behöva till sin verksamhet.

företagsleasa bil

Leasing av begagnade bilar

Genom att söka företagsleasing av en begagnad bil kan man få en lägre månadskostnad, men ändå en bil av hög kvalité. Många leasingbolag har höga krav på att de som leasar nya bilar ska sköta om dem ordentligt, så att när de sedan leasas som begagnade bilar har de skötts på ett ansvarsfullt och gediget sätt. Att företagsleasa bilar som är begagnade kan alltså vara ett ekonomiskt val som inte behöver innebära att man gör avkall på kvalitén.

Leasing av elbilar

Det har varit en tuff vår i Europa. Det pågående kriget mellan Ukraina och Ryssland har till och med fått följder när det gäller bilkörning här i Sverige, då drivmedelspriserna har stigit rejält. Ett alternativ till att köra en bil som drivs av bensin eller diesel är såklart det miljövänliga alternativet som blir mer och mer vanligt, och mer och mer ekonomiskt – elbilen.

Kanske vill du köra en Tesla med hjälp av företagsleasing eller kanske en elbil från traditionella Volvo. Många bilhandlare och banker som erbjuder sina kunder att företagsleasa bilar från dem har elbilar från flera olika märken. Ofta går det att läsa på långivarnas hemsida vilka bilhandlare de har samarbeten med, om du inte hellre vill vända dig direkt till bilhandlaren.

företagsleasa bil

Sammanfattning

För att sammanfatta finns det alltså olika typer av avtal när det gäller att företagsleasa bilar. Det finns olika typer av leasing, som påverkar vem som står som ägare och vem som står för reparations- och servicekostnader för bilen – företaget som leasar bilen eller långivaren.

Förutom att olika banker och leasingbolag har olika avtal att erbjuda sina kunder har de också olika avtal med bilhandlarna som de samarbetar med. Genom att undersöka vilka bilhandlare de samarbetar med kan du välja bank eller leasingbolag utifrån vilket bilhandlare du helst vill företagsleasa bilen från, beroende på vilken typ av bil du är intresserad av – en ny eller en begagnad, en bil som drivs av el, bensin eller diesel.

Läs mer om företagsleasing

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden