Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Låna till nyanställning

22 april, 2019

När man startar ett företag är det vanligt att ha som dröm att ha råd att anställa egen personal. Dock är det väldigt dyrt med tillväxt och inget som man har råd till i första taget. Statistiken visar på att allt färre företag vill nyanställa och den största anledningen till detta är den stora kostnaden som personal är. Det kostar både lön, sociala avgifter, kontorsplats och mycket mer. Hur ska du gå tillväga för att kunna växa och få mer personal?

Behöver du mer personal?

När ett företag växer behövs inte alltid ny personal, utan du kan istället använda dig av diverse tjänster för det du behöver hjälp med. Det finns många olika tjänster som erbjuds på nätet och dessa är ofta mindre kostsamt än att anställa någon på heltid. Behöver du till exempel hjälp med bokföring så betyder inte det att du måste anställa en person som utför detta åt dig, utan det finns många företag som kan hjälpa dig till en lägre kostnad. Andra saker som du kan få hjälp med externt är bland annat fakturering, marknadsföring och affärsplaner.

Känner du ändå att du vill och behöver anställa någon för att få den hjälp du behöver så finns det flera alternativ.

Jämför långivare

Anställa på deltid

Ett generellt tips när man ska anställa är att se till så att personalen inte är överflödig. Behöver företaget personen på heltid, det vill säga 40 timmar i veckan? Vanligt är att man kan skära ned på timmarna, och på så sätt sjunker även kostnaden för personalen. Kanske finns det saker som du själv kan göra och på så sätt ta bort en timme i veckan från den anställde. Så länge du och den nyanställde kan se till att komma överens om ett schema som passar er båda så är en deltidsanställning ett alternativ som passar många.

Flexibilitet är nyckelordet

Människor som jobbar deltid har oftast något annat som de gör den resterande tiden, och ni kan därför behöva komma överens om tider som passar er båda. Kanske finns det en student som studerar till tjänsten som behöver extra arbete några timmar i veckan? Andra vanliga alternativ är föräldrar som arbetar deltid under småbarnsåren eller någon som har flera deltidsanställningar.

Flexibla timmar är något som många anställda uppskattar och så länge det fungerar för dig som företagare så är det ett bra alternativ att låta den anställde får vara med och lägga sitt eget schema. Du bestämmer hur många timmar som behövs och den anställde har möjlighet att påverka under vilka timmar som arbetet sker.

Nyanställ personal med lån

Behandla personalen bra

En annan viktig sak är hur personalen behandlas. Studier visar att personer som upplever att de behandlas bra på arbetsplatsen i regel stannar längre. De har även större benägenhet att arbeta för en lägre grundlön och fler övertidstimmar. Det är helt enkelt värt det för dem, istället för att jobba för några kronor extra i timmen för någon som inte behandlar dem väl.

Detta är ytterligare en sak att ha i åtanke. Vill du ibland att din personal ska stanna några timmar när du behöver dem som mest? Då är det viktigt att du som chef visar uppskattning. Kanske är det i form att den anställde får vara med och lägga sitt eget schema så att det passar runt dennas liv, som vi nämnde ovan. Eller att du erbjuder möjligheten att kunna jobba hemifrån ibland. Detta är något som många ofta uppskattar.

Visa uppskattning

Det finns både alternativ som är gratis, som de vi gick igenom ovan, och alternativ som kostar pengar. Som att du till exempel bjuder på frukost varje fredag eller köper en födelsedagspresent eller bjuder ut på julbord och ger en julklapp. Hur du väljer att göra för att visa uppskattning för din personal beror på både intresse och möjligheter. Det bör även vara något som personalen som tar emot det uppskattar och inte bara som ledningen tror de ska uppskatta.

När du behandlar dina anställda väl så kommer de att behandla dig och ditt företag väl. När personalen är nöjd presterar företaget oftast bättre.

Finansiering av ny personal

När företaget inte längre klarar av sina vardagliga arbetsuppgifter med den personal som finns kan det vara dags att anställa en till. Det är vanligt att företag kommer stöter på problem när de ska anställa ny personal. En nyanställning behövs för att företaget ska klara av arbetsbelastningen men det finns ingen ekonomi att betala för anställningen till en början. Då kan ett företagslån vara ett alternativ.

Med ett företagslån har du råd med den där nyanställningen som det inte fanns pengar till innan. Kanske behöver du köpa ett nytt skrivbord, stol och dator till den nyanställde också. Med ett företagslån kan du finansiera även dessa saker, och inte bara lönen.

När du ansöker om lånet kan det vara bra att ha i åtanke hur lång tid du tror att det kommer att ta innan företaget börjar tjäna de pengarna som behövs för att betala lönen, utan lån. På detta sätt lånar du inte mer än vad du behöver och kan istället utöka lånet om det så skulle behövas.

Jämför långivare

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden