Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Nordea flyttar till Finland

07 september, 2017

Nordea flyttar

Efter många timmar av möte kom Nordeas styrelse fram till ett beslut – Nordeas huvudkontor ska flytta till Finland. Politikerna beklagar sig över beslutet och ekonomexperterna är osäkra hur detta kommer att påverka Sverige i framtiden.

Därför flyttar de

Regeringens förslag om att öka inbetalningarna från bankerna till resolutionsreserven möttes av hårda bud från Nordea. Resolutionsreservens syfte är att hjälpa bankerna vid krissituationer likt den 2008. Enligt Nordea skulle de behöva betala dygt 5 miljarder i ökad avgift. Något som skulle vara otänkbart enligt bankens styrelseordförande Björn Wahlroos;

– ”Avgiften är omöjlig för oss att leva med. Kommer det inte substantiella förändringar i den flyttar vi från Sverige”

Nordea krävde förutsägbara skatter och avgifter i linje med de som andra banker betalar i andra länder. De ville även gärna ingå i den Europeiska bankunionen. Som respons till bankens krav kom regeringen ut med nya mildare förslag. Avgiften skulle istället höjas med 3 miljarder. Avgiften skulle  sedan trappas ner, först till dagens nivå 2019 och sedan ytterligare med en halvering till 2025. Dessutom ville de införa någon typ av bankskatt som de ännu inte har beslutat om hur den ska se ut.

Men den 6:e September beslutade Nordea till slut att flytta till Finland. Finland är med i bankunionen och banken kan dessutom räkna med att fortsätta få avdragsrätt för så kallade förlagslån. Banken beräknar att spara 600 miljoner kronor jämfört med att stanna kvar i Sverige, där avdragsrätten snart förvinner.

Ilska och oro för framtiden

Finansminister Magdalena Andersson (S) kom ut under en träffpress med kommentarer angående Nordeas flytt.

– ”Jag beklagar beslutet, men samtidigt ska vi inte överdriva konsekvenserna, säger Magdalena Andersson”

Finansministern fortsatte med att säga att regeringen ångrar inte beslutet om de höjda avgifterna. Hon menar även att det inte finns någon illvilja mot Nordea och att de respekterar bankens beslut att flytta.

– ”[…] det är naturligtvis upp till Nordea att besluta i vilket land man väljer att lägga sitt kontor.”

Det finns såklart många som inte delar regeringens inställning till Nordea. LO-facken Kommunal och Handels hotade banken i somras med att de skulle ta ut sina pengar om banken flyttade ur Sverige. Banken har även fått en hel del kritik på sociala medier där kunder deklarerar att de tänker byta bank och låna pengar någon annanstans.

De omedelbara ekonomiska effekterna av Nordeas flytt är minimala menar Andersson då banken kommer att fortsätta betala skatt i Sverige. Det handlar bara om ett fåtal personer som ska flytta fortsätter hon. De enda som ska flytta är några hundratal tjänster inklusive VD och ett mindre antal specialfunktioner. Det finns dock de som ser Nordeas flytt som inte bara en prestigeförlust för regeringen, utan även en stor förlust för det svenska näringslivet.

 

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden