Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Nya uppgifter tyder på olika riskprocent mellan branscher

26 juli, 2017

restaurang

Ny statistik som nyligen släppts från kreditupplysningsbolaget Syna visar på att restaurangbranschen är den mest riskfylla. Statistiken visar även på att fastighetsbranschen är den tryggaste, något som inte är speciellt oväntat. Enligt statistiken har en genomsnittlig restaurang sju gånger så stor risk att hamna på obestånd än ett genomsnittligt fastighetsbolag.

Fastighetsbranschen står säker

Det är känt sedan tidigare att bostadssektorn är en som står säkert, framför allt rent finansiellt, i samhället. Efterfrågan på bostäder beräknas alltid förekomma och byggnation avtar aldrig. Riskprocenten för bostadsmarknaden står mycket låg, det tyder statistiken från undersökningen på. Dock är det inte lika lovande siffror som presenteras gällande restaurangbranschen. Medan ett genomsnittligt fastighetsbolags riskprocent enligt Synas undersökning ligger på låga 0,45, befinner sig en genomsnittlig restaurang på hela 3,48.

Restauranger lever farligt

Fastigheter är trygga att handla med och en genomgående säker bransch. Restaurangerna lever dock farligare tyder Synas undersökning på med en riskprocent på hela 3,48. Undersökningen har genomförts geom att ranka alla branscher i Sverige. Kreditrakningarna sammanställs sedan och bolagens riksprocent beräknas mellan 0 och 9,99 procent och räknas om utifall någon typ av förändring skulle ske inom bolaget, exempelvis regimförnyelse eller liknande.

Så vad beror den höga riskprocenten på för just restauranger. Synas VD Karl Stjerna har uttalat sig om undersökningen och förklarar att det allt som oftast rör sig om små bolag med stenhård konkurrens och små marginaler. Utöver detta krävs även en mycket stor initial investering för att starta ett bolag inom restaurangbranschen. Han talar även om hur lågränteläget gynnar bostadsbranschen till skillnad från restaurangerna.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden