Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Personalägt företag vittnar om framgångsrik verksamhetsstruktur

07 juli, 2017

Företagslån.se - Personalägt företag vittnar om framgångsrik verksamhetsstruktur - ()

Tjeders industri är idag en ledande verksamhet inom sin sektor vilken främst innefattar produktion av elektronik, formsprutning och tampongtryck. Utmärkande för företaget är att det sedan mitten av 80-talet är personalägt. Grundarna Lars-Axel och Lena Tjeder och VD Marie Svensson berättar nu att överlåtande av företaget var ett av de bästa besluten de gjort. 

Tjeders industri startades redan 1942 av Lars-Axel och Lena Tjeder och har under mer än 70 års tid utvecklat egna produkter för flera affärsområden. Verksamheten i sig fokuserar huvudsakligen på produktion av larm- och kommunikationslösningar, både till företag och den offentliga sektorn. Genom ansvarsfullt företagande och hållbar utveckling menar Tjeders att dem ska vara det självklara alternativet och berättar att visionen är att sälja funktioner på en obegränsad marknad genom teknikledande lösningar som klättrar till toppen av näringskedjan.

I en intervju för Dagens Industri uttalade sig VD Marie Svensson nyligen gällande företagsstrukturen på Tjeders Industri. Vad som är anmärkningsvärt kring denna är nämligen att verksamheten är personalägd.

”Vårt annorlunda ägande är ett bra sätt att se till att företaget finns kvar. Företaget varken köps upp eller läggs ned. Dessutom blir problemet med generationsskifte inte lika uppenbart. Vi har inget flåsande investmentbolag i ryggen som jagar hög avkastning och exit, vi tar alla besluten på egen hand. I morgon har vi årsstämma, hur många anställda går egentligen på en årsstämma på andra företag?”

Medan konceptet verkar fungera felfritt för Tjeders Industri vittnar dock liknande fall att företagsformen kan bli problematisk om den inte sköts på rätt sätt. I en liknande intervju för Arbetet 2015 hävdar journalist Göran Jacobsson att ett företag som ägs av de anställda och styrs enligt demokratiska principer kan vara både effektivt och konkurrenskraftigt. Dock förklarar Marie Svensson att det inte uppstått någon problematik sedan Tjeders Industri testamenterades till personalen på 80-talet.

”Jag ser inte att vi har några särskilda problem som är kopplade till att vi är personalägda, snarare tvärtom. Det finns ett genuint intresse av att göra sitt bästa för företaget. Att det finns många viljor både på Tjeders och andra företag ska man vara tacksam för. Om vi alla alltid tyckte lika så skulle det inte driva företagen framåt. Det är viktigt med olika tankar och idéer för att få en positiv utveckling.”

Oavsett bransch krävs det en stabil personalgrupp för att kunna genomföra samma typ av reform som Tjeders Industri gjorde på 80-talet. Det är intressant att läsa mer om denna typ av företag då vi idag oftast bevittnar verksamheter med en tydlig personalhierarki. Möjligtvis kan en mer demokratisk struktur göra sig verksam även hos större aktörer.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden