Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Samsung arvtagaren – 5 års fängelse

29 augusti, 2017

5 års fängelse för Samsung arvtagaren

I kölvattnet av en av de största skandalerna i Sydkorea sen 90-talet – avsättningen och arresteringen av den då sittande presidenten Park Geun-hye har ännu ett historiskt ögonblick inträffat. Arvtagaren och de-facto chefen för jättekoncernen Samsung har dömts till 5 års fängelse för bestickning. Lee Jae-Yong anklagades för att ha mutat den dåvarande presidenten Park Geun-Hye i utbyte för politiskt stöd.

Shamaner, politiker och korruption

Det hela började tidigare i år med att den dåvarande presidenten anklagades, och sedan avsattes, för ha låtit sin när vän Choi Soon-sil, dotter till en kultledare och shaman influera politiska beslut. Det visade sig att gå så långt som att presidenten lät Choi läsa igenom och justera hennes tal och politiska förslag innan de publicerades. Park har sedan dess även arresteras och väntar nu rättegång angående anklagelser för bland annat bestickning, missbruk av auktoritet, sammanstrålning, och läkning av statliga hemligheter. Döms hon för mutningsanklagelserna kan hon dömas till över 10 år i fängelse. Under undersökningarna har det kommit fram till att Park och Choi inte har varit ensamma i spelet.

Samsung

Chaebols, internationella, familjeägda, konglomerat står för nästan hälften av Sydkoreas ekonomi och har länge varit aktiva i politiken. Samsung är en av de största av dessa Chaebols och styrs just nu av den anklagade arvtagaren Lee Jae-Yong. Lee anklagades för bland annat ha gett mutor till president Park och hennes vänn Choi. Han sägs att ha bland annat utlovat 38 miljoner dollar till Chois organisationer under Parks begäran. Lee var också anklagad för bland annat förskingring, skatteflykt och mened. Lee nekade till anklagelserna och försvaret menade att han inte hade någon kännedom om pengarna som Samsung donerade till presidenten. Åklagarna yrkade för 12 års fängelse, men domen hamnade till slut 5 års fängelse. Försvarsadvokaten har redan meddelat om att domen kommer att överklagas.

Domen har skakat till det ordentligt för Samsung som just nu kallar för ”enighet för att överkomma en aldrig tidigare skådad utmaning”. Ledarskapsvakuumet hos Samsung var inte förväntat då organisationen hoppades på Lees frigivning. Många rykten flyger nu omkring angående Samsungs framtida ledning. En del säger att Lee kommer att fortsätta ha en ledande roll från fängelset medans andra säger att företagets starka infrastruktur av kompetenta managers kan styra de olika dotterbolagen självständigt. Det har ännu inte kommit några offentliga uttalanden om skapandet av någon krishanteringsplan från ledningen.

Hur detta kommer att påverka Samsung som världsledande elektronikorganisation återstår fortfarande att se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden