Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Sänkt arbetsgivaravgift för unga

19 september, 2019
Ung kvinna blir anställd

Det har varit lite upp och ned med hur arbetsgivaravgiften i Sverige ska hanteras den senaste tiden. Men den 10:e april 2019 släppte Regeringen sin vårbudget där de har arbetat om oppositionens budget.

Tanken är att det ska satsas på unga, nyanlända och långtidssjukskrivna i det nya förslaget som trädde i kraft den 1 augusti 2019.

Arbetsgivaravgiften slopas inom kort

Anledningen till att det här beslutet har tagits är för att det ska bli mer attraktivt för företagare att anställa ungdomar. Detta för att få bukt med ungdomsarbetslösheten i Sverige. Det är Annie Lööf och Centerpartiet som går i täten för den här uppgörelsen och den ser ut som följer.

För ungdomar under 18 år sänks arbetsgivaravgiften till 10,21 procent, men när kalendern går in i 2020 kommer avgiften att helt vara borttagen.

Den andra delen av uppgörelsen handlar om de företag som endast drivs av en person, så kallade enmansföretagare. Dessa företag får också sin arbetsgivaravgift sänkt till 10,21 procent när de anställer sin första medarbetare.

När vi når 2020 kommer dessutom alla företagare som anställer en individ som är ny på arbetsmarknaden att få en sänkt avgift under de två första åren som personen är anställd.

Den 1 augusti 2019 trädde den här lagändringen laga kraft. Alla ersättningar och löner som getts ut efter den 31 juli omfattas av reglerna.

Skillnaden på den tidigare avgiften från 2018 och den nya är väldigt stor. Istället för att du som arbetsgivare måste betala 31,42 procent i arbetsgivaravgift rakt igenom, finns det nu en reducerad avgift för att främja unga, sjukskrivna och de som precis kommit till Sverige.

Tre viktiga grupper prioriteras

Att få ut ungdomar på arbetsmarknaden har alltid varit viktigt för att säkra en bra framtid och en stabil ekonomi, och det stora antalet nyanlända flyktingar kommer också att behöva vägar in i det svenska samhället för att ekonomin, integrationen och det psykosociala ska fungera.

De som är långtidssjukskrivna är också många gånger långt utanför samhället och behöver hjälp att komma på rätt spår igen via bra arbetsträningsprogram och en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden igen.

Alla de här tre grupperna är viktiga att satsa på enligt Regeringen. Ungdomarna är framför allt prioriterade i och med att arbetsgivaravgiften helt kommer slopas för de arbetsgivare som anställer personer under 18 år.

Men den här avgiftsbefrielsen gäller endast för löner upp till 25 000 kronor. För nyanlända flyktingar är det av största vikt att få ett bra fast arbete för att få möjligheten att stanna om de inte kan få göra det av andra anledningar.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden