Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Skänk utdelning till ideella organisationer eller välgörenhet

10 maj, 2018

Driver du eget? Brinner du för välgörenhet och önskar ge så mycket som möjligt till den? I så fall kan den här artikeln vara mycket intressant för dig. Du kan, genom ditt företag, skänka pengar till välgörenhet utan att betala skatt, men det gäller att du följer några ganska snåriga regler för att det ska vara möjligt. Här berättar vi hur du går tillväga.

Utdelningen kan skänkas skattefritt

Det är den tänkta utdelningen som kan skänkas skattefritt. Det går givetvis att även på andra sätt ge till välgörande ändamål, men då aktualiseras diverse skatteregler. Reglerna kring skattefria utdelningar klubbades 2009, men de är fortfarande relativt okända och möjligheten utnyttjas inte i särskilt stor utsträckning.

Grundregeln är att fåmansföretagare kan ge bort delar av alternativt hela utdelningen till välgörenhet som en gåva i det fall beslutet sker innan bolagsstämman. Det är endast om detta rekvisit är uppfyllt som du undviker skatten.

Så, vad sker då om bolagsstämman hinner äga rum? Jo, vid bolagsstämman klubbas förslaget till disposition av vinstmedlen och du anses då ha fått utdelningen. Det innebär att du får skatta minst 20% på utdelningen. Denna i sig ganska generösa skattesats gäller givetvis bara om beloppet ryms inom gränsbeloppet. I andra fall aktualiseras reglerna om vanlig inkomstbeskattning.

låg ränta på företagslån

Så här gör du – steg för steg

Det första steget du bör ta är att kontrollera några saker med den ideella organisationen eller välgörenhetsorganisationen. Du bör först och främst undersöka om mottagaren kan ta emot en gåva skattefritt. Du bör också undersöka hur överföringen ska ske för att allt ska gå korrekt till. Majoriteten av välgörenhetsorganisationer har rutiner på plats och du kan då få konkret information om hur du ska göra.

Det andra steget är att upprätta och ta hand om den formalia som krävs för att du ska undvika skatt. Det handlar om tre saker och dessa ska ske i turordning.

1. Ta fram förslag på utdelning
2. Upprättande av gåvobrev innan stämman
3. Utbetalning av utdelning direkt till mottagaren efter stämman

Gåvobrevet bör följa en viss formalia och det ska skickas så att det är mottagaren tillhanda innan det att bolagsstämman äger rum. Vid själva bolagsstämman bör det noteras särskilt till vilken organisation utdelningen har betalats. Denna dokumentation fungerar som bevisning.

Det tredje steget är att lägga med en bilaga till den privata deklarationen nästa år. Här ska anges att hela eller delar av utdelningen har skänkts som gåva samt till vem.

Notera att ovan beskrivning är en grovt förenklad bild av tillvägagångssättet. Idén är att kortfattat visa hur du kan göra för att stödja en välgörenhet via företaget. Vi rekommenderar att du rådgör med en jurist eller revisor för att se till att hela processen sker enligt konstens alla regler.

CSR som konkurrensfördel

Att skänka bort utdelning till välgörande ändamål är väl framför allt en godhjärtad handling för vilken du som företagare inte ska kräva någon motprestation. Det går dock inte att sticka under stol med att ett engagemang i någon välgörenhet kan uppfattas som positivt av kunder, leverantörer och samarbetspartners.

Att på olika sätt stärka ett varumärkes ställning utifrån faktorer som hållbarhet brukar benämnas som CSR-aktiviteter. Att ge bort en del av vinstmedlen till behjärtansvärda syften är något som kan ge både mottagaren och själva företaget fördelar.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden