Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Techjättarna ger sig in i finansvärlden

10 december, 2019

Marknaden för betaltjänster blir allt mer populär. Techjättar som Google och Apple har redan egna betaltjänster och nu ska även Facebook tillhandahålla digitala betalningar med betaltjänsten Facebook Pay. Inte det mest originella namnet, men den Swish-liknande lösningen ska integreras i koncernens alla appar och kan bli en stor konkurrent på marknaden.

Inte långt efter att Apple lanserat sitt kreditkort, meddelade också Google att de ska ta ännu ett kliv mot bankvärlden genom att börja erbjuda privata bankkonton i Google Pay-appen. Än så länge finns tjänsterna bara tillgängliga i USA.

Exempel Facebook pay

Facebook Pay – betalningar via sociala medier

I ett pressmeddelande framgår att betaltjänsten Facebook Pay kommer integreras i samtliga appar: Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Användare kommer med andra ord kunna genomföra olika betalningar direkt i dessa appar.

Till att börja med kommer betaltjänsten endast finnas i apparna Facebook och Messenger. Användare kommer kunna köpa biljetter och produkter från utvalda företag på Facebook Marketplace, donera till insamlingar och göra köp inuti spel. Framförallt kommer det vara möjligt att skicka pengar till familj och vänner direkt i Messenger-appen. Inte helt olikt Swish, men eftersom det inte finns något datum för när tjänsten kommer till Sverige får vi nog fortsätta använda det ett tag till.

När Facebook Pay väl blir tillgängligt för oss här i Sverige innebär det att vi kan skippa ett led i betalningar till vänner och familj. Om vi chattar med någon på Messenger och är skyldiga personen pengar kan vi skicka över beloppet direkt i appen. Vi behöver alltså inte lämna Messenger och därefter öppna Swish för att göra samma sak. Frågan är bara det kommer vara tillräckligt för att kunna konkurrera ut den blixtsnabba överföring vi har med betaltjänster som Swish idag?

Privata bankkonton i Google Pay

Nästa år planerar Google att lansera privata insättningskonton i Google Pay-appen, rapporterar Reuters. Lanseringen ska göras i samarbete med banken Citigroup och en kreditförening vid Stanforduniversitetet. Bankkontona är inget som har lanserats ännu utan projektet är fortfarande i planeringsstadiet. Enligt Google är det ett led i att underlätta för människor och göra det enklare för dem att sköta vardagsekonomin. Mer information om projektet ska släppas inom några månader.

Vad finns det för risker med techjättarnas frammarsch?

Många är skeptiska till techföretagens dominans och det pågår i nuläget flera konkurrensgranskningar av företagen, både i USA och EU. De har därför ögonen på sig när de nu försöker kamma hem marknadsandelar även inom finansvärlden.

Något som kritiker lyfter fram som en risk med Googles bankkonton är att de kommer innehålla massvis med värdefull privat information. Både om konsumenters köpvanor och hur mycket de tjänar. Information som skulle kunna utnyttjas och samköras med all annan data som techjätten samlar in. Google förnekar bestämt att de skulle sälja den ekonomiska informationen, men det finns fortfarande anledning att vara kritisk och uppmärksam på utvecklingen.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden