Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Tips för 2018 för dig som investerar i företaget

12 januari, 2018

Investeringar 2018

Om du har överlikviditet i företaget använder du förmodligen pengarna för att försöka skapa extra avkastning. Som företagare har du normalt goda möjligheter att investera i exempelvis fonder, aktier och andra instrument för att få ditt kapital att växa.

Inledningen på ett nytt år är en utmärkt tid att titta närmare på dina investeringar. Du kan se över hur investeringarna har utvecklas under föregående år och titta på hur du kan investera under året som kommer. Det finns också skäl att fundera på om, och i så fall hur, du ska spara till pensionen. Om du vill ha lite ledning kring hur du kan gå tillväga i din analys och din planering är här några enkla tips.

Sätt pengarna i arbete

Du kan idag i princip inte få någon ränta över huvud taget på ett saldo på ett företagskonto. Med en inflation som närmar sig 2% innebär det att företagets kapital faktiskt successivt minskar i värde. Om du inte vill se företagets kapital urholkas, bör du se till att sätta pengarna i arbete, det vill säga göra val som gör att kapitalet åtminstone säkras något mot inflationen.

Det säkra alternativet är att placera en del av överlikviditeten på sparkonton hos nischbanker. Vissa aktörer erbjuder en ränta på upp emot 0,60-0,70% med insättningsgaranti. Mer riskfyllda alternativ inkluderar fonder och aktier. För ett billigare sparande sett till skatten kan en kapitalförsäkring vara ett alternativ.

Notera: Innan du gör någon investering i värdepapper, var noga med att välja en risknivå som du är bekväm med.

Skapa en investeringsplan och följ den

För de flesta företagare är förvaltningen av överlikviditet något man egentligen inte har så mycket tid för. Av den anledningen är det klokt att lägga upp en enkel investeringsplan för framtiden och sedan följa den till punkt och pricka. Det bästa är om den är mer eller mindre automatisk. Den tid du lägger ned på att skapa planen sparar du förmodligen in över tid om du låter investeringarna sköta sig själva.

Många företagare som framgångsrikt förvaltar sin överlikviditet börjar med att göra en så kallad tillgångsallokering. Det handlar för det första om att bestämma vad företaget ska investera i. För det andra handlar planen om hur mycket som ska läggas i olika typer av investeringar.

När allokeringen är beslutad gäller det att fundera kring hur investeringarna ska göras. För att automatisera processen kan autogiro och månadsspar med fördel användas.

Exempel: Du bestämmer dig för att allokera 50% till sparande på kapitalkonto och 50% till en portfölj av fonder. Du väljer att sätta upp månadssparande för båda investeringarna och ser till att pengarna dras via autogiro.

Betala inte för mycket för fonder

Om du redan investerar i fonder är det klokt att göra en översyn av vad du betalar för förvaltningen. Över tid kan nämligen höga avgifter ge mycket negativa effekter på avkastningen. Det finns nästan alltid ett billigare alternativ och ett tips är att välja breda indexfonder med låga avgifter.

Pensionsförsäkring

Om du tar ut lön i ditt företag avsätts pengar automatiskt till din allmänna pension och din premiepension. Det kan emellertid också vara klokt att komplettera med tjänstepension. Idag är det enklare än någonsin att skapa en lösning för tjänstepension, detta antingen via din vanliga bank eller via en nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Innan du ansöker om en lösning för tjänstepension, se till att du har reglerna kring bland annat avdragsrätten klara för dig. Tala med din redovisningskonsult eller revisor om något är oklart.

Observera: Ovan tips ska inte ses som en uppmaning att investera. Tipsen ska inte heller anses vara rekommendationer. Du är alltid ensamt ansvarig för de investeringsbeslut du tar.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden