Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

5 fällor att undvika vid låneansökan

09 januari, 2020

Är det dags att söka finansiering till ditt företag? Vi listar några av de vanligaste misstagen som företagare begår när de ansöker om företagslån, och hur du undviker dem. Öka företagets chanser att bli beviljat lån till riktigt bra villkor!

Lyckas med låneansökan

1. Drömkalkyler och orealistiska mål

När du ansöker om företagslån kommer långivaren eller banken vilja se en budget – en prognos över förväntade framtida ekonomiska resultat. Att göra en orealistisk budget, eller en ”drömkalkyl” över hur du önskar att läget hade varit, kommer bara drabba dig och företaget som låntagare i slutändan. Det är därför viktigt med tillförlitliga och rimliga prognoser.

Om du räknar med att gå minus första året är det viktigt att vara öppen med det för långivaren. Det är också viktigt att ha en tydlig plan för hur du ska vända resultatet så att kreditbolaget kan känna sig trygg med att låna ut pengar till företaget.

2. Otydligt syfte och ändamål

Att ansöka om lån och sakna ett tydligt ändamål för krediten kan avskräcka banken från att låna ut pengar till bolaget. Se därför till att komma förberedd och ha en tydlig beskrivning för hur kapitalet ska användas för att möjliggöra tillväxt.

Vad ska pengarna gå till, varför behövs de och vilken effekt kommer de få? Om du behöver låna för att bekosta en maskin bör du visa hur det kommer öka din produktionskapacitet och hur det i sin tur kommer påverka omsättning och resultat.

3. Bristfälligt material

Allt material som långivaren behöver bör vara i sin ordning innan du ansöker om ett företagslån – som affärsplan, resultat och likviditetsbudget. Att ha allt klart underlättar för den som ska behandla din ansökan och drar ner på beslutstiden.

Det är samtidigt viktigt att göra underlaget lättöverskådligt. Det är givetvis bra att visa på goda affärskunskaper, men låt för den sakens skull inte materialet bli för omfattande. Gör en avvägning kring hur mycket du väljer att ta med.

4. Underskattat finansieringsbehov

En viktig fråga när det kommer till att ansöka om företagslån är hur stort behovet för kapital är. Med en genomarbetad och realistisk budget blir det lättare att räkna ut hur stort belopp som behövs. Tänk dock på att inte underskatta behovet. Det är föga trovärdigt, för att inte tala om tidskrävande, att en kort tid efter lånet blivit godkänt ansöka om mer pengar.

Med det sagt bör du inte heller blåsa upp kapitalbehovet och ansöka om mer än nödvändigt!

5. Undersöker inte möjligheter

Ett vanligt misstag är att välja första bästa bank eller kreditinstitut som fokuserar på företag och välja en finansieringsform som inte är ideal för bolagets situation. Ta dig tiden att undersöka vilka möjligheter till finansiering det finns på lånemarknaden – är företagslån det bästa alternativet? Kanske är factoring eller en checkkredit bättre lämpat?

Det finns idag också många långivare att välja på, som alla har olika lånevillkor och erbjudanden. För att hitta det mest fördelaktiga lånet för just ditt företag är det en god idé att jämföra aktörerna. Vilka erbjuder lån till nystartade företag? Passar det bättre med en långivare som kan erbjuda fast månadskostnad istället för rörlig ränta? Se dig om helt enkelt!


Klicka här för att komma till vår jämförelsesida med upp mot 20 olika långivare.


Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden