Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

En sak som folk inte bör göra när det gäller deras finansiella plan

06 oktober, 2021
En mobiltelefon med en miniräknare samt en mängd amerikanska dollarsedlar.

Det finns många saker som du bör undvika när det gäller din finansiella plan och din ekonomi. En av dessa saker är att ta ett företagslån utan att först tänka igenom det hela på ett noggrant sätt. Varför det är så ska vi förklara i denna artikel.

Att låna pengar

Tyvärr är det inte alla som känner till detta, men faktum är att det inte är gratis att låna pengar. Just därför bör du enbart låna pengar i de fall då det verkligen är nödvändigt, annars kan detta bli ett sätt att slösa pengar på. När du lånar pengar tillkommer det nämligen kostnader i form av ränta och andra avgifter. Just därför bör du enbart låna pengar då det verkligen är nödvändigt, detta för att undvika onödiga kostnader.

En annan sak som det är viktigt att tänka på när du ska låna pengar är att du endast bör göra det i de fall då du är helt säker på att du verkligen kommer att ha råd med att betala tillbaka de. Klarar du inte av att betala tillbaka pengarna enligt den återbetalningsplan du och långivaren kommit överens om kan det nämligen få katastrofala följder för dig och ditt företag. För det första kan det leda till betalningsanmärkningar, något som i sin tur kan försämra din kreditvärdighet och göra det betydligt svårare att kunna få fler lån framöver.

I värsta fall kan dina betalningsanmärkningar också resultera i att du hamnar hos Kronofogden, något som i sin tur kan få katastrofala konsekvenser för dig, ditt företag och er ekonomi. Det är nämligen något som kan resultera i att hela företaget går i konkurs och du blir kraftigt skuldsatt under en lång period framöver. Se därför till att endast låna pengar i de fall då du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka dem enligt överenskommen återbetalningsplan.

Undvik lån med höga räntor

En av de viktigaste sakerna att fokusera på när man ska låna pengar är vad räntan ligger på. Närmare bestämt ligger det i ditt intresse som låntagare att undvika lån med alltför höga räntor. Ju högre ränta ditt lån har, desto mer kommer det nämligen att kosta dig att låna pengar. Acceptera därför inte första bästa låneerbjudande som du får, utan ta i stället din tid och jämför olika alternativ. På så sätt ger du dig själv en så stor chans som möjligt att hitta ett lån med en så låg ränta som möjligt, ett lån som det därför kommer att kosta dig så lite som möjligt att ta.

Förväxla inte den effektiva räntan med den nominella

Ett annat misstag många låntagare begår är att de fokuserar på den nominella räntan snarare än den effektiva. Detta är ett stort misstag eftersom den nominella räntan bara ger dig en delvis bild av hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. När du lånar pengar kan det nämligen tillkomma andra avgifter, till exempel uppläggnings- och aviavgifter. Dessa avgifter ingår tillsammans med den nominella räntan i den effektiva räntan. Den effektiva räntan ger dig därför en helhetsbild av hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar medan den nominella bara ger dig en delvis bild. Ett lån som har en lägre nominell ränta än ett annat kan därför fortfarande kosta dig mer pengar än ett med en högre nominell ränta. Se därför till att i stället lägga ditt fokus på den effektiva räntan när du ska jämföra olika låneerbjudanden. Genom att göra det kan du nämligen se till att få ett så billigt lån som möjligt utan att det ska dyka upp några obehagliga överraskningar längs med vägen.

Undvik en alltför lång återbetalningstid

En annan sak som du bör undvika är att få en alltför lång återbetalningstid. Varför är då detta viktigt att ta hänsyn till? Svaret på den frågan är att det är det eftersom ju längre återbetalningstid du har desto högre ränta får du på ditt lån. Med andra ord blir det alltså dyrare för dig att låna pengar ju längre återbetalningstid du har. Med detta sagt måste du förstås fortfarande välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med, men dra inte ut på det hela mer än nödvändigt. Här gäller det helt enkelt att finna en passande balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden, helt enkelt en månadskostnad som du har råd med utan att dra ut på återbetalningstiden alltför mycket.

Lån med eller utan säkerhet?

Ett annat viktigt beslut att ta när man ska låna pengar är ifall man ska ta ett lån med eller utan säkerhet. Men vad är då skillnaden respektive för- och nackdelar med de båda typerna av lån? Svaret på den frågan är att ett lån med säkerhet är ett lån där du pantsätter något som banken kan ta från dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet. Har du ett företag kan det till exempel handla om att du pantsätter något av företagets tillgångar. Fördelen med ett sådant lån är att eftersom banken tar en mindre ekonomisk risk genom att ge dig ett lån av denna typ kan de i sin tur erbjuda dig en lägre ränta. Ett lån med säkerhet blir alltså billigare än vad som är fallet med ett lån utan säkerhet.

Ett lån utan säkerhet är alltså ett lån där du inte behöver pantsätta något som banken kan ta från dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna. Just detta är också fördelen med dessa lån, alltså att du inte behöver pantsätta något som du riskerar att bli av med när du tar ett sådant. Nackdelen är att banken tar en större ekonomisk risk när de ger dig ett sådant lån, något som i sin tur innebär att du kommer att behöva betala en högre ränta på ett lån utan säkerhet. Det är helt enkelt upp till dig att väga fördelarna och nackdelarna med de olika typerna av lån mot varandra och satsa på ett lån som passar dig och dina behov på bästa möjliga sätt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden