Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Finansiera en ny verksamhet med egna pengar

05 februari, 2018

Post-it lappar

Att få finansiering för en ny affärsidé som du vill bygga till en verksamhet är inte enkelt. Att ta ett företagslån är tyvärr i princip omöjligt eftersom långivarna kräver att ditt företag har en kredithistorik. Att få finansiering från Almi Företagspartner kan vara en möjlighet, men samtidigt är chanserna små. Vilka andra vägar finns då för att få de ekonomiska medlen för att starta upp verksamheten?

Innan vi besvarar den frågan kan vi nämna lite kort om vilka kostnader som uppstår i samband med att du drar igång en verksamhet.

Startkostnader

Det finns ett antal kostnader att ta med i beräkningen när du startar upp en verksamhet. För det första finns de som har med det legala att göra. Ska du starta aktiebolag krävs till exempel ett aktiekapital på minst 50 000 kr. Det är i och för sig ingen faktisk kostnad, men det är pengar du ska ut med. Dessutom krävs registrering och du bör kanske också ordna med bokföring hos en redovisningskonsult.

För det andra har du kostnader för att börja driva din faktiska verksamhet. Det kan handla om lokaler, inventarier, maskiner, och så vidare. Möjligheten finns att så att säga ”lägga in” olika befintliga maskiner med mera i din verksamhet, men förmodligen uppstår ändå en del kostnader.

Innan du ens börjar fundera på finansiering är det klokt att du gör en komplett kalkyl kring dina uppstartskostnader i en affärsplan. Utifrån den kan du sedan ta ett bättre beslut kring hur dessa ska finansieras.

Sparade medel

Om du har sparade medel kan det vara klokt att åtminstone börja finansieringen av din verksamhet med dessa. Dessa pengar kan sägas vara kostnadsfria om vi bortser från eventuella alternativintäkter, det vill säga att du rent faktiskt skulle kunna få avkastning på pengarna genom sparräntor med mera.

I det fall du väljer att utnyttja sparade medel bör du vara försiktig med hur mycket du använder. Du bör aldrig riskera hushållsekonomin genom att exempelvis ta en buffert i anspråk. Visst finns det alltid risker att hantera som företagare, men det är aldrig smart att riskera hushållets ekonomi i onödan.

Belåna egendom

Äger du din bostad finns en möjlighet att utöka bolånet för att på så sätt få loss kapital för din verksamhet. Det kan vara en utmärkt lösning om du idag har en låg belåning på bostaden och också kan klara något högre ränteutgifter. Bolåneräntan är den absolut lägsta som en privatperson kan erbjudas vilket gör ett lån på bostaden till den billigaste finansieringen.

Innan du belånar din bostad bör du emellertid noga fundera på framtiden. Bolåneräntorna har förmodligen vänt från en mycket låg nivå och de förväntas börja stiga redan i slutet av 2018. Dessutom bör du läsa på kring de nya, tuffare amorteringskraven.

Blancolån

Slutligen finns naturligtvis möjligheten att ta ett vanligt blancolån utan säkerhet. Detta lån ansöker du om privat. Det är alltså du själv, inte ett eventuellt aktiebolag, som är betalningsskyldig.

Att lånet är utan säkerhet innebär att du får betala en högre ränta för din finansiering. Vilken ränta du kan erbjudas beror på dels din ekonomiska ställning, dels hur mycket du lånar och under hur lång tid.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden