Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Spara till investeringar

20 september, 2016

spara-investeringar

Det finns stora fördelar med att finansiera investeringar med företagslån och liknande konstruktioner. Den främsta är givetvis att det går att tidigarelägga en investering för att snabbare öka omsättning och vinster. Emellertid kan det många gånger vara en god idé att använda både extern finansiering och eget kapital för investeringar. En mindre eller större portion eget kapital kan nämligen minska kostnaderna totalt sett under investeringens livstid.

Sparande för företag

Utdelning samt balansering i ny räkning – det är de två alternativ som finns att tillgå när vinstdisposition i ett aktiebolag ska göras. Företag som planerar för investeringar antingen i närtid eller på lite längre sikt kan med fördel se till att balansera en större del av vinsten för att finansiera investeringarna med egna pengar.

För att få avkastning på de sparade medlen finns många olika verktyg. En del företag använder sig av kapitalförsäkringar för att göra investeringar i exempelvis fonder. Andra företag investerar i räntebärande papper och andra har som fokus att placera pengarna på mer traditionella sparkonton.

Det kan vara klokt att ha en mix av olika sparanden/investeringar både för att maximera avkastning och sprida risker. Som grund är ett företagskonto som ger ränta ett bra val. Utöver det kan olika varianter av investeringskonton komplettera.

Automatiskt sparande på transaktionskonto med ränta

Det finns idag ett par banker som erbjuder transaktionskonton för företag som löper med ränta. På sådana konton utbetalas alltså ränta på behållningen på kontot samtidigt som kontot fungerar som vilket företagskonto som helst (internetbank, kontokredit, bankgiro, och så vidare). Räntan är i dagens lågräntemiljö givetvis inte av det högre slaget, men även ett par tiondelar av en procentenhet är bättre än inget.

Bundet sparande

Alternativen vad gäller bundet sparande för företag är större. En längre rad banker och kreditmarknadsbolag erbjuder sparkonton med bundna räntor på 12 månader eller längre. Fördelen med bundet sparande är att räntan blir mer förmånlig. Samtidigt finns ett par nackdelar. En är givetvis att pengarna är låsta under bindningstiden. En annan är att de maximala insättningarna normalt är ganska låga. Maximalt sparande per konto är i regel detsamma som insättningsgarantin (950 000 kr). Det går dock naturligtvis att runda den här andra nackdelen, detta genom att öppna konton hos flera olika banker eller institut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden