Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Lån utan säkerhet

Att man som företagare kan bli erbjuden att ta ett lån utan säkerhet är en företeelse som blir allt vanligare. Fler och fler aktörer på marknaden erbjuder detta till såväl befintliga som potentiella kunder. Denna ökning är intimt förbunden med det faktum att det helt enkelt har blivit fler aktörer som erbjuder utlåning av medel till företag, konkurrensen har ökat och därmed måste man locka med mer än bara förmånliga räntor och professionell handläggning.

Man ska ha i åtanke att företagslån utan säkerhet inte är ett okomplicerat åtagande, vare sig för den som lånar ut eller för låntagaren. Det finns en mängd aspekter att ta hänsyn till och vi på Företagslån.se kan här visa på en del av dem.

Vikten av säkerhet

Att vara i en uppstartande fas som företagare är ofta en arbetsam historia. Både tid och pengar kan bli bristvaror. Trots att man besitter de kunskaper som krävs för den verksamhet man avser starta, liksom att man har en klar vision om vad man vill åstadkomma så kan begränsningar i form av inadekvata ekonomiska tillgångar kännas både hämmande och frustrerande. Kanske har man ansökt om lån på traditionellt vis, exempelvis på sin ordinarie bank men fått avslag av den enkla anledningen att det inte finns något att belåna ännu. Kanske har man dock de medel som krävs för att hantera ett lån men att detta inte är nog för banken.lån utan säkerhet

Vad innebär lån utan säkerhet för företag?

I och med att enskilda firmor bara har en ägare, som också i många fall är den enda som arbetar i firman, så räknar många långivare med att ägaren ”är” firman. Som långivare så kan man då bedöma flera saker innan man väljer att ge lån till företag utan säkerhet. För långivaren så blir det om inte annat en mental säkerhet i att ha koll på några detaljer kring den som vill ha ett lån till företaget utan säkerhet.

·       Ägarens ekonomi

Om ägaren har en städad och stabil ekonomi så inger de förstås förtroende hos en eventuell långivare. Om det däremot finns tveksamheter då blir det genast svårare att få ett företagslån utan säkerhet.

·       Företagets historia

Är det ett flerårigt företag som behöver snabba medel för att lösa en situation som uppstått, så känner sig de flesta långivare trygga i det. Det kommer gå snabbt och enkelt i det fallet att få tex ett banklån utan säkerhet.

·       Användning

En del långivare struntar i vad företaget ska göra för pengarna, och om de två punkterna ovan ser bra ut så är det bara att låna ut pengarna. Om det däremot är gränsfall att långivaren godkänner de första två, så kommer vissa långivare vilja veta användningsområdet får lånet. Om de känner sig trygga i att användningsområdet är det rätta, då kommer pengarna direkt.

Hur går det till?

Om du som företagare känner dig trygg med att uppfylla de enkla delarna som vi visat på ovan, så är det väldigt enkelt att få ett företagslån utan säkerhet. Säkerheten för långivaren blir ju ägaren som person. Det går i de flesta fall till så här:

1: Bestäm hur mycket pengar du behöver låna utan säkerhet.

2: Jämför olika långivare på nätet. Hitta den som kan erbjuda det du behöver.

3: Fyll i ansökan via nätet. Belopp, din e-postadress, Mobilnummer och företagets org.nr brukar räcka för att långivaren ska kunna ta ett lånebesked.

4: Få lånebesked från långivaren, ofta inom 1 timme från det du skickat ansökan.

5: Utbetalning, så fort du godkänt lånet med ditt BankID så betalas pengarna ut.

Enskild firma, Aktiebolag eller Handelsbolag

Det skiljer lite mellan de olika bolagsformerna när man vill låna pengar utan säkerhet till sitt företag. Om man ser till en enskild firma så är det inte en egen juridisk person. Alltså en enskild firmas pengar är dina pengar och tvärtom.

Enskild firma – då söker ägaren till firman lånet och har sin egen privata ekonomi som säkerhet. Ägaren betalar räntor och amorteringar.

Aktiebolag – Firmatecknare för bolaget tecknar lånet, när man vill låna till AB. Aktiebolaget betalar räntor och amorteringar. Aktiebolaget i sig är en slags säkerhet för långivaren, men det krävs i princip alltid en personlig borgenär för ett lån. Ibland till och med två personer om lånet är över 200 000:-.

Handelsbolag – Normalt samma förfarande som hos aktiebolag.

Annan finansiär

Vid tillfällen som dessa är det lätt att man söker finansiärer på annat håll, antingen privat eller hos andra aktörer. Får man sedan erbjudanden om lån utan säkerhet kan det vara frestande att acceptera dessa, man vet ju att ens verksamhet kommer att täcka upp i framtiden. Vid tillfällen som dessa är det viktigt att man verkligen är säker på att det är så. Håller verksamheten för ett bakslag och för en snabb återbetalning av lånet?

Banker och andra begär inte säkerhet utan anledning. Det finns ingen anledning att du som företagare ska vara mindre försiktig.

Dolda avgifter

När man, som privatperson eller som företagare står i begrepp att ta ett lån så bör man ställa sig själv en mängd frågor, många av dessa rör en själv; behöver jag och verksamheten verkligen lånet? Kan jag ordna finansieringen på annat sätt? Andra rör den som man ska låna av. Om vederbörande inte begär säkerhet, hur kan en sådan verksamhet bära sig om pengarna inte kommer tillbaka?

Att låna ut pengar till företag kan vara riskabelt, inte så mycket av den anledningen att många företag går omkull på ett tidigt stadium som på grund av att det kan ta längre tid än man tror att få upp lönsamheten. Det kan med andra ord ta längre tid än man tror att kunna få tillbaka de pengar man lånat ut, något som givetvis är förbundet med risker.

Många aktörer har löst detta dilemma med att ta ut avgifter för sådant som man som låntagare kanske inte tittar efter. Exempel som höga handläggningsavgifter, serviceavgifter och kännbara förseningsavgifter visar på faror som kan kosta dig som lånar mer än man kanske hade anat. Därför är det viktigt att man läser det finstilta i avtalet och, framför allt, är noga med att fråga om avgifter och andra kostnader.

Oseriösa aktörer

Den ökade mängd aktörer på marknaden har i mångt och mycket vitaliserat densamma. En tidigare aldrig skådad flexibilitet har öppnat för möjligheter som tidigare var förbehållet ett fåtal. Dock varken ska, eller får man bortse ifrån att det också öppnat för oseriösa aktörer som med förment fördelaktiga låneerbjudanden kan komma att skada och kanske till och med tillintetgöra strävande företag. Detta kan ske dels igenom dolda avgifter samt andra sätt att inte riktigt upplysa kunden om vad lånet innebär.

Här är det viktigt att kolla upp långivaren samt att vara medveten om sina rättigheter om oklarheter eller oegentligheter skulle uppstå.

Företagskredit – Ett alternativ till lån

Det har på senare tid dykt upp något som kallas för företagskredit. Företagskredit har samma fördelar som ett företagslån, men går ofta snabbare och du slipper amorteringar. Många av de bolag som erbjuder detta kan erbjuda kontokredit på upp till en miljon kronor.

Fördelarna är:
 • Amorteringsfritt- Du väljer själv när du vill betala tillbaka
 • En buffert, du utnyttjar bara krediten när du behöver den
 • Perfekt för dig som inte vill eller kan belåna eller sälja dina fakturor
 • Funkar bra för de företag som vill komplettera sin factoringkredit

I stora drag så kan detta likställas med ett kreditkort som en privatperson skaffar, fast i detta fallet så är det företaget som är kreditvärdigt.

Det som kostar när man tar en företagskredit är:
 • Månadsavgift
 • Månadsränta
 • Uppläggningsavgift

Det blir alltså billigare om du håller krediten på en rimlig nivå och försöker ”nolla” kontot när du får möjlighet. Månadsräntan varierar beroende på ditt företags kreditvärdighet. Det kan även vara en lägre månadsränta om du gått i personlig borgen för denna kredit. Personlig borgen är dock oftast valfritt, och det kan ju bli kostsamt om man inte har koll på företagets utgifter.

Enklare än banken

De som jobbar med företagskredit är tydliga med att det ska vara enkelt att låna pengar, enklare än att ta lån på banken. Smidigheten och flexibiliteten lockar många och detta alternativ till företagslån är på uppgång. Du kan i många fall ansöka om företagskredit direkt via bolagens hemsidor, med hjälp av Mobilt BankID.

Nystartat företag

Företagskredit kan du få även om ditt företag är nystartat. I vissa fall så kan det vara knepigt att få ett företagslån om ditt företag är alldeles nytt. Då kan företagskredit absolut vara en tänkbar lösning. Du kan enkelt jämföra de bolag som erbjuder företagskredit med en sökning på nätet. Se till att hitta det bolag som passar din verksamhet bäst.

Goda alternativ

Att ta ett lån utan säkerhet kan vara en lockande affär, i synnerhet om man tror på sin verksamhet, något som alla som vill lyckas måste göra. Dock bör man ha i åtanke att det kan finnas andra alternativ. Kan det kanske vara värt det att vänta tills verksamheten håller för ett mera säkert lån? Försiktighet och eftertanke är nyckelord.

Lån utan säkerhet för privatpersoner

Ett lån utan säkerhet kallas som regel för ett blancolån. Ett blancolån innebär att du kan låna pengar till vad du vill, till exempel att bygga om badrummet. Du kan förverkliga små drömmar med snabb finansiering. Det går till på samma sätt som när man vill låna pengar till företag utan säkerhet. Banken eller långivaren gör en bedömning av låntagaren utifrån några parametrar, och därefter betalas lånet ut, i vanliga fall väldigt snart efter det att ansökan kommit in. De vanligaste parametrarna brukar vara.

 1. Din livssituation
 2. Din inkomst
 3. Dina fasta utgifter
 4. Dina nuvarande krediter
 5. Din kredithistorik

Livssituationen kan enkelt förklaras med att om du har varit anställd länge på samma ställe, bott i samma hus en längre tid och inte har några barn, då bedöms din livssituation som trygg.

Om du däremot är nyskild, med nytt hus och flera barn som ska finansieras så kan situationen bedömas som en högre risk.

Din inkomst och dina fasta utgifter är viktiga parametrar. Ju högre inkomst och lägre fasta utgifter, desto mer kreditvärdig är du.

Dina nuvarande krediter och din kredithistorik är också viktig i en bedömning. Tar du många små lån ofta och har gjort det under lång tid, så bedöms du som en högre risk att låna ut pengar till.

Höga räntor

Vanligt i Sverige är att blancolånen ligger på summor mellan 5 000:- och 500 000:-. Räntan brukar som regel ligga mellan 3 – 25%, men i en del fall så kan det ligga betydligt högre än så. Det har rapporterats om räntor på runt 400% och då blir givetvis lånet en dyr affär.

Blancolånen har högre ränta eftersom att risken för långivaren är mycket större än om man lånar med säkerhet. Att ha en bostad, bil, båt eller liknande som säkerhet är fördelaktigt, men i vissa lägen så är blancolån det man behöver.

Nya regler för räntor

Blancolånen ökar i Sverige och ett exempel är sms-lån. I en del fall så har människor i Sverige blivit enormt skuldsatta på grund av orimligt höga räntor på dessa lån. Därför har nu Sveriges regering börjat reagera på denna marknad. Ett lagförslag för att skärpa reglerna kring räntor har presenterats och förslaget innebär att räntor maximalt får vara 40 procentenheter högre än referensräntan. Man vill alltså minska risken för att privatpersoner hamnar i en skuldspiral, där en liten skuld kan växa och bli svår att kontrollera.

Vad erbjuder långivarna?

Följande punkter är några exempel på vad du kan eller bör förvänta dig att en långivare kan erbjuda:

 • Lån utan krav på säkerhet
 • Återbetalningstiden på upp till 12-15 år
 • Enkel procedur att ansöka om lånet
 • Låna med BankID
 • Möjlighet till betalningsfria månader, en eller två per år
 • Ingen uppläggningsavgift, inga dolda avgifter
 • Lösa lånet när du vill
 • Personlig service via chatt, telefon och e-post

Vad krävs av dig som lånar?

De vanligaste villkoren som banken eller långivaren kräver av den som lånar är:

 • Över 23 år gammal
 • Varit folkbokförd i Sverige de senaste 2-3 åren
 • Inga aktiva skulder hos kronofogden
 • Ingen betalningsanmärkning senaste året
 • Inkomst på runt 150 000:- per år

Olika långivare har såklart olika krav, men dessa är exempel som ligger nära verkligheten. Se till att du känner dig trygg med de krav som din långivare ställer. Trygghet inom ekonomin är ofta en nyckel till framgång för hela företaget.