Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Enklare för småföretagare att få lån igen

31 juli, 2020

Det har blivit lättare igen för småföretagare att bli beviljade företagslån. Det visar statistik från låneförmedlaren Krea.

Från att drygt 80 procent av alla låneansökningar godkändes i början av 2020, till att långivarna sa nej till ungefär hälften i april. En månad senare var det endast en tredjedel av ansökningarna som beviljades – men nu har siffrorna återhämtat sig.

Två småföretagare vid surfplatta med fakturor

Oförutsägbar lånemarknad

Sedan krisen började har Krea sammanställt och delat med sig av intern data kring utvecklingen av lånevillkor och andelen beviljade företagslån. Precis som mycket annat har lånemarknaden varit oförusägbar de senaste månaderna. Den utlåning och villkor som erbjudits av banker och långivare har varierat i hög grad, vilket har lett till en ökad rörlighet hos kunderna.

Många småföretagare vars banker nekat dem lån, har istället fått vända sig till andra långivare för att hitta finansering i dessa tuffare tider. Enligt Kreas data fick endast en tredjedel (33 %) av småföretagare sitt företagslån beviljat under den första veckan i maj. Det gör maj till den tuffaste månaden när det kommer till företagslån sedan krisen inleddes i mars.

Mellan augusti och december 2019 låg beviljandegraden enligt Kreas Barometer alltjämt runt 80 procent. Men redan i slutet på januari, när Sverige hade sitt första fall av Covid-19 sjönk andelen till 66 %. Därefter har andelen godkända ansökningar sjunkit månad för månad, till sin lägsta punkt i maj – samma vecka som omställningsstödet lanserades.

Relaterad läsning: Så ansöker du om omställningsstöd

Även företag med goda kreditbetyg drabbades

Man skulle kunna tänka sig att ökningen av nekade ansökningar beror på att det framförallt har varit företag med en svag kreditvärdighet som ansökt om finansiering. Alltså inte i samma utsträckning de företag som har goda kreditbetyg. Kan det förklara fallet till 33 procent godkända ansökningar? Men statistiken visar att även dessa företag har drabbats av avslag.

Under april och maj var det drygt 50 procent av företagen med goda kreditbetyg som fick sina ansökningar nekade. Med andra ord är det något fler – vilket är att vänta – men det rör sig fortfarande om ett mycket stort antal företag som fått avslag. Det tyder på att banker och långivare överlag har varit mer återhållsamma med sin utlåning under dessa månader.

Bättre siffror – men krisen är inte över

Nu verkar det som att läget har stabiliserat sig och att det har blivit lättare igen för småföretag att få lån. I juni var andelen godkända låneansökningar uppe på 74 procent och för företag med högt kreditbetyg var nivån återigen på 90 procent.

”Nu ser vi ett tydligt trendbrott. Antal låneförslag per ansökan är nästan tillbaka där den var innan krisen och snitträntorna som erbjuds småföretagarna är till och med lägre nu”, säger Carsten Leth, Kommersiell Chef på Krea, till SvD Näringsliv.

Företagarnas chefsekonom, Daniel Wiberg, tror att ökningen av andel godkända lån beror på att den värsta chocken från krisen nu har lagt sig. Det ska dock inte tolkas som att situationen har återgått till det normala, menar han. ”Många företag har det fortfarande väldigt tufft och verksamheten är inte uppe i samma omfattning som tidigare”, säger han till SvD.

Om Kreas undersökning

Krea är en digital plattform som förmedlar företagslån till företag. Med en ansökan kan företag få upp till 20 låneförslag och på så sätt välja det med bäst villkor. Undersökningen består av data från 4 617 ansökningar de senaste 11 månaderna.

Läs mer om Krea och ansök direkt

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden