Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Hur påverkar nollräntan på statsobligationer din ekonomi?

11 mars, 2021

Såvida du inte gömt dig under en sten så har du knappast kunnat undvika diskussionen hur den låga nollräntan på statsobligationer kommit att påverka privatekonomin hos gemene man? Dagligen så blir vi bokstavnligt överrösta med artiklar och inslag om vad självutnämnda experter anser om den nuvarande situationen.

Som en privat-sparare så är det ganska enkelt att bli förvirrad av resonemanget och få svårt att objektivt och rationellt vidta adekvata åtgärder. Utan att krångla till det hela för mycket så kan man säga att ju lägre styrräntan är, desto lägre ränta på dina lån. Dock så är det hela ett tveeggat svärd, något som vi ämnar diskutera mer ingående i denna artikel.

Läs mer: Så hittar du rätt finansiering till företaget

ränta företagslån

Den låga reporäntan har medfört att investeringar i statsobligationer erbjuder för närvarande ganska blygsamma avkastningar på dina surt förvärvade pengar. Om du således valt att binda upp din kapital i statsobligationer under en specifik tid så kan du inte räkna med några högre avkastningar på dina pengar.

Ponerar vi även att du gjort upp olika planer om att använda avkastningen till att finansiera andra investeringar så måste vi även här dig besvikna. Oavsett om du placerar en betydande summa av ditt nuvarande kapital så kommer de avkastningar som du genererar från statsobligationer vara ganska blygsamma. Din ekonomi kan således påverkas ganska negativt om du fokuserar endast på att investera ditt kapital i statsobligationer.

Återgår vi till den inledande frågan så kommer en högre reporänta medföra att investeringar i statsobligationer blir betydligt mer lukrativa än tidigare på grund av den betydande högre avkastningen.

Vad man måste komma ihåg dock är att det även kommer medföra ökade räntekostnader hos bostads- och privatlån. Med andra ord så kan man använda sig av metaforen det du vinner i kraft förlorar du i väg för att beskriva resonemanget.

Som du förstår så är problematiken ganska komplex eftersom det inte finns några självklara svar på det hela. En aspekt som man bör lägga i åtanke för att skydda sin privatekonomi när vinden vänder är att aldrig placera sina ägg i en och samma korg.

Det vi försöker säga är att du inte ska använda resonemanget hur statsobligationer påverkar nollräntan när det kommer till dina privata investeringar, utan fördela riskerna aktivt för att på så sätt begränsa skadan om en börskrasch eller något annat radikalt inträffar helt plötsligt.

På grund av att nollräntan så erbjuder statsobligationer ganska långa avkastningar vilket innebär att även om du placerar stora mängder kapital i dessa så kan du knappast räkna med några större avkastningar.

Just därför så väljer många att fokusera på att investera sina pengar i aktier och fonder eftersom dessa erbjuder en betydligt högre ränta och således även en högre avkastning i jämförelse med obligationer.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden