Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Ny app från Bolagsverket underlättar för småföretagare

06 juni, 2018

Den som driver ett företag i enskild firma eller med ett mindre antal anställda har alltid mycket att stå i. En del av verksamheten som ofta tar mycket kraft och energi är administration. Därför är alla nyheter som förenklar de administrativa sysslorna välkomna. Vi kan nu berätta om en nyhet från Bolagsverket som kan göra åtminstone några delar av administrationen för företaget lite enklare.

Allt om företaget samlat på ett ställe

Det var den 3 maj som Bolagsverket lanserade sin app. Den går just under namnet Bolagsverket och den finns tillgänglig för såväl iOS (iPhone och iPad) som Android. Den är givetvis gratis att ladda ner och även gratis att använda.

Idén med appen är att du som småföretagare ska kunna hitta alla de uppgifter som Bolagsverket samlar om företaget på en plats. Att allt är samlat är en klar fördel eftersom du då inte behöver leta runt på myndighetens vanliga webbplats för att hitta det du söker.

De företag som syns i appen är alla aktiebolag, handelsbolag, ekonomiska föreningar och kommanditbolag. Dessutom finns de enskilda firmor som är med i myndighetens register med i katalogen.

Företagslån.se - Ny app från Bolagsverket underlättar för småföretagare - ()

Dessa uppgifter kan du hitta

I appen finns registreringsbevis och årsredovisning sparade för alla bolagsformer. En fiffig funktion är att du kan spara ned dokumenten till din mobila enhet utan kostnad. På så vis kan du till exempel enkelt skriva ut, vidarebefordra eller dela företagets dokument. Eventuell bolagsordning och/eller stadga kan också laddas ner på samma sätt.

Bra att notera är att Bolagsverket i andra fall debiterar en avgift för att leverera registreringsbevis. Ett elektroniskt sådant kostar 75 kr medan ett registreringsbevis på papper kostar 200 kr. Via appen kan du emellertid alltså ladda ner ett elektroniskt bevis utan kostnad.

I avdelningen ”Händelser” listas de fem senaste händelserna i ditt företag. Det handlar då om ärenden som Bolagsverket hanterar, såsom exempelvis förändringar i styrelsen och registrering av årsredovisning. Med den här funktionen kan exempelvis en styrelseledamot kontrollera om årsredovisningen har lämnats in (i tid).

Så här använder du appen

Du börjar med att gå till antingen App Store eller Google Play, beroende på vilket operativsystem du använder på din mobila enhet. Sök efter ”Bolagsverket” och ladda ner den app som heter ”Bolagsverket – Håll koll på ditt företag”.

När appen ligger på någon av dina startskärmar öppnar du den och legitimerar dig med mobilt BankID. Om du inte kan använda denna metod för legitimering ska du först vända dig till din bank. Notera att du bara kan logga in om du på något sätt är registrerad i ett företag, såsom exempelvis verkställande direktör eller styrelseledamot. Om du har engagemang i flera företag väljer du för vilket du vill se uppgifter vid inloggningen.

Väl inne i appen kan du se åtminstone registreringsbeviset och den senaste årsredovisningen tillsammans med eventuella händelser. Beroende på bolagsform med mera kan du också ta del av stadgor och/eller bolagsordning. Du navigerar enkelt mellan avdelningarna genom att swipa.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden