Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Så vet du om din kund är på väg mot konkurs

30 augusti, 2020

Som företagare är vi beroende av våra kunder och vi gör allt för att hitta nya och öka vår omsättning. Men en kund som går i konkurs kan inte betala sina fakturor och blir då en kostnad. Det finns dock tecken på när detta kan vara på väg att hända.

Så varför är det viktigt att lära sig om dessa varningstecken? Räcker det inte att göra allt för att få in betalningarna så länge allt verkar stå rätt till? Nej, inte riktigt. Vid ekonomiska besvär som till slut leder till konkurs kan förloppet gå riktigt snabbt.

Det gäller därför att hålla ögonen öppna, så att du inte blir tagen på sängen när det väl händer. Här tittar vi på några vanliga tecken på att din kund är på väg mot konkurs, samt vad du kan göra för att få koll på dina kunders ekonomiska situation.

Stressad företagare med huvudet i händerna

Avregistrerad F-skatt

En avregistrerad F-skatt är ett vanligt tecken på att något är fel med ett företags ekonomi. Dessutom är det något som är mycket enkelt att kolla upp. En orsak till att F-skattesedeln dras tillbaka är att företaget inte skött betalningen av skatter.

Förändringar i styrelsen

De flesta ägarledda eller familjedrivna företag förändras ofta inte särskilt mycket i sin struktur. Därför kan stora förändringar i styrelsen vara ett tecken på att något gått fel, till exempel om samtliga i den avgår och ersätts av andra medlemmar. Tveka inte att gå in och kontrollera detta på nätet om det känns som att en kund genomgår förändringar.

Allt senare fakturabetalningar

Några försenade fakturor då och då är inte något att oroa sig för. Men när ett företag börjar betala allt senare för varje gång är det något som kan vara värt att uppmärksamma. Försenade fakturor är ofta ett tecken på likviditetsbrist. När betalningarna blir allt mer försenade är det ofta ett tecken på att pengarna i företaget börjar sina ordentligt.

Förändrad riskklass hos UC

UC (tidigare Upplysningscentralen) är framförallt kända för att utföra kreditupplysningar. Men de utfärdar även bedömningar av företags ekonomi i form av så kallade riskklasser. En förändrad riskklass kan vara ett tecken på att din kund har ekonomiska problem, och kan vara på väg mot konkurs. Denna är därför också värd att hålla ett öga på.

Skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten

Många företag som går i konkurs har ett skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten. Ett nytt eller växande skuldsaldo kan alltså vara ett tecken på att allt inte står rätt till. Du kan få tag på informationen med hjälp av tjänsten ”skuldutdrag”.

Vad kan du göra för att förebygga problemet?

Förutom att hålla utkik efter dessa fem tecken kan du se över ditt egna företags rutiner för att förebygga problemet.

Ofta handlar det om att ha goda verktyg för kreditprövning på plats, så att potentiella problemkunder upptäcks innan fakturorna börjar bli försenade. Som i så många andra situationer är det ofta billigare att jobba förebyggande än att reagera när problemen väl har uppstått. Sedan är det också viktigt att i större utsträckning kontrollera stora kunder.

Eftersom det kan vara svårt att få ut pengar från ett konkursbo är det extra viktigt att de som går i konkurs inte har stora utestående fakturor. Därför kan det vara klokt att lägga fokus på att kontrollera företagets allra största kunder.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden