Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Trots pandemin – Allt fler väljer att starta eget

12 augusti, 2020

Arbetslösheten uppgick under förra veckan till över 480 000 personer, motsvarande 9,2 procent, och det rapporteras om det värsta BNP-raset på flera årtionden. Samtidigt ökade antalet nystartade företag i Sverige under juli och året överlag.

Det visar en undersökning som Visma gjort, samt uppgifter från Nyföretagarcentrum som Dagens Industri tagit del av.

Man vid dator med mobil som startat företag

Färre arbetslösa och konkurser än väntat

Det har de senaste månaderna förekommit många krisrubriker om en stigande arbetslöshet och allt fler företag som går i konkurs eller rekonstruktion. Men det finns ljusglimtar i mörkret. Även om inflödet av nya arbetslösa var högt föregående månad var siffrorna något lägre än befarat. Prognosen sänks därför något, från ett väntat årligt snitt på 9,4 till 9,3 procent.

Samtidigt minskade antalet konkurser överlag i juli jämfört med samma månad i fjol. Enligt UC landade det på 5 procent färre konkurser i juli 2020, än juli 2019. Detta trots rådande pandemi, som fortfarande skördar många företag. Samtidigt ökade antalet konkurser inom hotell och restaurang med 22 procent och sett till hela året ligger ökningen på 11 procent.

”De ekonomiska effekterna av pandemin syns knappt alls i konkursstatistiken under juli, även om många småföretagare fortsatt har det tufft”, säger Richard Damberg, ekonom på UC till Realtid.se. Han tror att det främst beror på att företagen nu i allt större utsträckning har lyckats skära ner på sina kostnader och har kunnat anpassa sig till det nya affärsklimatet.

Ökning av aktiebolag sedan årsskiftet

Enligt siffror från Nyföretagarcentrum har antalet nya företag ökat med 5 procent under året. Det gäller dock bara för aktiebolag, övriga bolagsformer minskar. En möjlig förklaring till det är att det i början av året blev lättare att starta ett aktiebolag när kravet på kapital sänktes till 25 000 kronor. Dessutom riktas de flesta av regeringens stöd till aktiebolag.

Det är framförallt unga och nyanlända som står bakom ökningen av nystartade aktiebolag, enligt Harry Goldman, vd på Nyföretagarcentrum. Till Dagens Industri säger han att ökningen delvis beror på att allt fler lämnas utan jobb och att många väljer att starta eget företag när de kommer längre från arbetsmarknaden och det blir svårare att få anställning.

Enligt uppgifterna var ökning särskilt stor i juli då det startades 3 900 nya aktiebolag, vilket är en ökning med 27 procent.

”Anställda provar att köra sin egen grej”

En sammanställning av siffror från Bolagsverket, som it-företaget Visma gjort, visar att nyföretagandet ökat med 8 procent sett till hela året. Enligt undersökningen startades 35 respektive 9 procent fler företag i juni/juli jämfört med året innan.

”Det kan bero på att anställda på större turist- och besöksföretag provar att köra sin egen grej när de drar ned på personal” säger Boo Gunnarsson, företagsexpert på Visma, till Breakit och ger Gotland som exempel där det ökar med 29 procent.

Troligtvis har många av de som startar bestämt sig under våren, tänkt efter och avvaktat tills ett bra tillfälle, menar han.

Läs mer: Starta eget-lån – Låna för att starta företag

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden