Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

5 tips för att lyckas med finansieringen

13 maj, 2019

Att finansiera ett helt företag är ingen billig historia. Hur har man råd med detta, och vilka är de bästa sätten att göra det på? Vi går igenom våra tre bästa tips för hur du lyckas med finansieringen av ditt företag så att du istället kan fokusera på de väsentliga.

Jämför långivare

Våga ta rätt betalt

Många småföretagare är rädda för att ta betalt. Det ses ibland som lite pinsamt att ha dyra priser. Tänker du så borde du tänka om. Priset behöver möta förfrågan på marknaden men det behöver även täcka kostnaden för tjänsten eller produkten. Om du istället erbjuder en tjänst som är mycket billigare än genomsnittet kan den allmänna uppfattningen bli att tjänsten eller produkten inte är konkurrenskraftig.

Om kunden tycker prissättningen för hög finns alltid möjligheten att förhandla fram ett alternativ som fungerar för er båda. Den möjligheten finns inte om grundpriset är för lågt. Det är svårt att förhandla fram en prishöjning med en intresserad kund.

Finansiera företag med lån

Ta betalt för tjänsten i förskott

Om du erbjuder en månadstjänst och behöver få in mycket pengar i uppstarten av ditt företag kan det vara bra att ta betalt för ett hel eller halvår på en gång. Exempelvis om du erbjuder en tjänst med bokföring varje månad. Då kan du erbjuda fakturor på 6 månader eller 12 månader direkt. Du kan dessutom göra det mer lockande med ett något längre pris på fakturor med längre perioder.

Med denna lösning kan du få in en större summa direkt vilket kan hjälpa till när du ska finansiera ditt företag.

Självklart är det viktigt att kunden är medveten om detta så de inte förväntar sig en faktura på en månad men istället får en på ett år. Du kan även erbjuda fakturor per kvartal.

Undvik onödiga utgifter

En bra idé för dig som har varierande intäkter är att försöka ha enbart rörliga utgifter. Eller åtminstone så få fasta kostnader som möjligt. Det betyder att du kan anpassa dina utgifter efter dina inkomster mer än vad du kan göra om du har höga fasta kostnader. Fastna kostnader är ofta låsta till en viss period och kan vara svårt att komma ur. Dock är det ingen omöjlighet.


Om du vet att det är väldigt mycket variation på hur mycket jobb du behöver från din personal så kan det vara bra att ha timanställda eller ta in frilansare. Det gör att du kan nyttja personalen när du behöver de. Vilket sparar dig pengar då du inte behöver betala för anställda under perioder när arbetsbelastningen inte är tillräckligt hög. Du kan även spara in pengar genom att inte ha ett kontor ifall du har möjlighet att jobba hemifrån. På detta sätt sparar du även bensinpengar eller busskort om du åker kommunalt. Om du har en arbetsplats eller ett kontor hemma kan du även göra avdrag i din privata deklaration.

Jämför alternativen

Vill du ha en fast plats eller om du jobbar med konfidentiell information som gör att du inte kan sitta på offentliga platser så finns det kontorshotell. Detta kan vara ett billigare alternativ än att hyra ett helt kontor själv. Detta blir dock en fast kostnad eftersom man hyr månad för månad, men det är ändå en besparing från det vanliga kontoret.

När du känner att du har lyckats med finansieringen och har fått igång kassaflödet i ditt företag så kan du gå över till fasta kostnader. På så sätt vet du alltid vad dina utgifter och inkomster ligger på. Vissa kostnader är dock att föredra att fortsätta ha rörliga eftersom det inte finns någon anledning att sitta och betala varje månad för något som du bara använder då och då.

Ta ett lån

Om du inte lyckas med ovanstående tips så kan ett lån vara ett alternativ. Kanske går inte tipsen ovan att genomföra på ditt företag. Eller om du behöver låna till en hastgt uppkommen utgift. Det kan vara en oväntad kostnad eller beställning. Kanske kommer en ny lag som gör att du behöver förändra din verksamhet. Men det finns alternativ. Nämligen ett företagslån.

Ett företagslån är mycket fördelaktiga för dig som företagare. Det gör att du kan finansiera uppstarten av ditt företag eller andra kostnader som kommer med ett företag. Kanske har du en dålig månad som gör att du kommer ha problem med att betala lön eller kontorshyran, eller så har du fått så många uppdrag att du behöver göra en nyanställning. I sådana lägen är det mycket bra att företagslån finns. Dessutom får du oftast snabba svar och har pengarna på kontot inom bara några dagar, så du behöver sällan vänta länge på pengarna.

Jämför långivare

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden