Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

EU-lånet – förmånliga villkor för aktiebolaget

07 juni, 2022

Visste du att det går att ansöka om företagslån med extra förmånliga villkor? Tack vare att EIF, Europeiska Investeringsfonden, har valt att stötta småföretagare inom EU finns det något som kallas för EU-lånet. Vi har skrivit om lån med EU-stöd tidigare, men eftersom en del av informationen har uppdaterats tycker vi att det är dags att informera om det igen.

EU-lånet

Hur fungerar EU-lånet?

Kort sagt kan man säga att EU-lånet fungerar på så sätt att EIF ställer upp som borgensman för 80 % av lånet för att du som företagare enbart ska behöva gå i personlig borgen för 20 %. I vanliga fall är den som söker om företagslån tvungen att gå i personlig borgen för hela beloppet, vilket kan sätta privatekonomin på spel. 

EU-lånet omfattas av en garanti som finansieras av Europeiska unionen inom programmet för sysselsättning och social innovation (EaSI) och innebär att EIF tar risken i stället för den enskilde företagaren. Eftersom stöd från EIF utgör en seriös garanti kan långivaren dessutom ge bättre villkor och lägre ränta än i många andra fall. 

Vilka är lånevillkoren?

EIF:s generösa tilltag gäller dock bara på lån upp till 500 000 kr och kan enbart sökas av aktiebolag. Företaget får heller inte ha en omsättning på över 20 miljoner kronor eller fler än 9 anställda.

För att sammanfatta finns alltså följande krav på företag som vill ansöka:

  • Aktiebolag
  • Max 9 anställda
  • Omsättning på max 20 miljoner kronor
  • Totala tillgångar på max 20 miljoner kronor
  • Minst ett bokslut
EU-lånet

Var ansöker man om EU-lånet?

Via Företagslån.se kan du vända dig till två olika låneförmedlare som samarbetar med långivare som kan erbjuda EU-lånet – Lendo och Krea.

För att ta del av förmånerna med EU-lånet via Lendo så gör du en vanlig låneansökan och håller utkik efter ”20 % borgenkrav” i låneerbjudandena som dyker upp. Det är nämligen inte alla långivare hos Lendo som erbjuder den här typen av lån. Du kan som sagt max söka om 500 000 kr. Du kan även välja en löptid på mellan 24 och 60 månader, det vill säga 2–5 år. Räntan hos Lendo ligger på mellan 6,34–12 %.

Hos Krea gäller samma lånesumma – du kan max ansöka om 500 000 kr och den kortaste löptiden du kan välja ligger på 2 år. I ansökan ska du även lägga till en borgensman och ett bokslut. När olika låneerbjudanden presenteras för dig ska du hålla utkik efter EU:s flagga i kolumnen ”Viktig info” – långivarna med den flaggan erbjuder alltså den typen av lån.

Sammanfattning

Om du har ett aktiebolag som uppfyller kraven kan du alltså ha möjlighet att låna pengar till företaget med generösa lånevillkor.

Om du inte uppfyller villkoren, eller om du söker men nekas just denna typ av lån, finns det även andra lånemöjligheter. Beroende på hur ditt företags ekonomiska situation ser ut kan olika lånetyper passa olika bra. Kanske är fakturabelåning ett lämpligt sätt för ditt företag att få in pengar för att täcka nödvändiga utgifter eller kanske skulle företagsleasing tillgodose era behov.

Hitta företagslån nu

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden