Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Kan nya företag få företagslån?

31 oktober, 2017

Nya företag

Kan nya företag få lån? En långivare vill ha garantier för att låntagaren kan betala räntor och amorteringar. Ju bättre garantier, desto mindre behöver låntagaren betala i räntor, och vice versa. För företagslån handlar garantierna i stor utsträckning om betalningsförmågan, det vill säga att det faktiskt finns likvider på företagskontot att använda för att betala amorteringar och räntor.

Nya företag har ofta en mer ansträngd likviditet och en låg betalningsförmåga eftersom det tar tid att få kunder och börja med försäljning. Samtidigt är det dessa företag som är i störst behov av lån. Hur tänker då bankerna kring uppstartslån, lån till nystartade företag? Är det möjligt för dem att få lån?


Jämför företagslån


Storbankerna säger nej

Storbanker såsom Swedbank och Nordea har tuffa krav på låntagare för företagslån. Till exempel nekar man automatiskt lån till företag som inte har presenterat sitt första fastställda bokslut.

Dessutom ska betalningsförmågan och kreditvärdigheten vara optimal. Kort sagt har ett nystartat företag inga möjligheter att få finansiering via storbankerna.

Bland nischbanker är det emellertid ganska vanligt att även nystartade företag kan få ett företagslån beviljat. Det beror på att många nischbanker har en annan syn på risk och dessutom lite mer flexibla bedömningskriterier.

I tillägg kan de ta lite bättre betalt för finansieringen. Hos majoriteten av nischbanker med företagslån gäller att det är borgen som räknas som den viktigaste säkerheten. Om företagaren går i personlig borgen för lånet kan det beviljas även om det till exempel inte finns något fastställt bokslut.

Bra att känna till i sammanhanget är att nischbankerna som kan bevilja nya företagare lån normalt inte erbjuder företagslån som betalas ut i en klumpsumma.

I stället handlar det om kontokrediter som kan tas i anspråk när som helst och upp till ett maximalt belopp.

Statliga Almi är ett annat alternativ för nystartade företag. Almi har till uppgift att gå in med finansiering i olika skeden i svenska företag, och för nystartade företag erbjuds något som kallas Mikrolån. Det handlar om lån på upp till 200 000 kr som kan betalas ut till enskilda firmor och små aktiebolag. Som konkret garanti för lånet vill Almi ha en personlig borgen på 10% av lånesumman. Förutom det är det Almis bedömning av affärsidéns och affärsplanens bärighet som är dimensionerande. Viktigt att notera här är att lånet endast kan betalas ut till helt nya företag.


Hitta bäst ränta på företagslån


Lån till nya företag kostar mer

Vi nämnde i inledningen att goda garantier ger lägre lånekostnader. Nya företag kan av naturliga skäl inte ge optimala garantier varför lånekostnaderna automatiskt inte kan vara särskilt låga. Lån till nya företag kostar helt enkelt mer (lån via Almi är undantaget).

Om det handlar om ett företagslån som betalas ut i en klumpsumma betalar företaget normalt en uppläggningsavgift och en ganska betydande månadsränta. Om det i stället handlar om en kontokredit finns vanligtvis uppläggningsavgifter och månadsavgifter samt en ganska väl tilltagen månadsränta för den del av krediten som utnyttjas.

Det ska dock sägas att spannet mellan lägsta respektive högsta månadsränta vanligen är stort. Företagare med en god kreditvärdighet och som kan teckna lånet med personlig borgen kan få en förhållandevis låg ränta.


Hitta bäst ränta på företagslån


Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden