Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Så sparar du hållbart som företagare

27 december, 2020

Enligt en undersökning från Länsförsäkringar tycker 8 av 10 företagare att det är viktigt att pensionsspara hållbart. Men vad innebär det att göra det? Och hur gör du det? Här tittar vi närmare på hållbart pensionssparande för företagare.

Läs mer: Företagarnas ekonomi drabbas hårdare än anställdas

Man stoppar mynt i spargris

Hur pensionssparar företagare idag?

Som företagare ansvarar du själv för din pension. Du behöver alltså lägga undan pengar till din tjänstepension på egen hand. Enligt Företagarnas undersökning Företagarpensioner från 2020 har 2 av 3 företagare ett privat pensionssparande. Totalt 36 procent, alltså ungefär en tredjedel av de tillfrågade, säger att de också sparar i en privat pensionsförsäkring.

Det går att pensionsspara på många olika sätt och därför finns det goda möjligheter att satsa på ett hållbart sparande. Men vad innebär det egentligen att något är “hållbart”? Det kan betyda flera olika saker – nedan går vi igenom några av dem.

Miljö

Det är många av oss som värnar om miljön i allt större utsträckning. Och ditt val av pensionssparande kan göra skillnad.

Det finns flera olika sätt att investera i en hållbar miljö. Titta till exempel efter fonder eller företag som:

  • Satsar på förnybar energi
  • Satsar på rent vatten
  • Jobbar med miljöbilar
  • Inte skövlar regnskog eller bidrar till skövling
  • Inte sysslar med olja eller andra fossila bränslen

Etisk hållbarhet

Etisk hållbarhet handlar om att satsa på företag som värnar om etiska värderingar. Som att de tar hänsyn till mänskliga rättigheter och inte är involverade i skadliga industrier som till exempel vapen och tobak. Om du söker etiskt hållbara fonder har de faktiskt sin helt egna kategori. De brukar kallas för SRI-fonder (Sustainable and Responsible Investments).

Ekonomisk hållbarhet

Innovativa och moderna företag är rustade för framtida förändringar. Dessa företag arbetar ofta med hållbarhet på flera sätt och tanken är enkel: de som inte gör det kommer till slut inte hänga med och kommer drabbas av förbud och höjda skatter. Hållbara företag med realistiska framtidsplaner kan vara mer ekonomiskt varaktiga, och därför värderas högre.

Även ur denna synpunkt kan företag som arbetar hållbart vara bra att satsa på när du pensionssparar långsiktigt.

Social hållbarhet

Social hållbarhet handlar om att bry sig om människors lika värde. För att främja detta kan du investera i fonder som stödjer företag med goda värderingar. Ett sätt att ta reda på det är att undersöka företags policys och hur de behandlar sina anställda. Tänk på att produktionen och annat arbete kan ske utomlands. Där kan till exempel andra regler för arbetsmiljön gälla. Tar företaget sitt ansvar även i dessa frågor och för personal i andra länder eller leverantörer?

Hur väljer du själv?

Det finns en hel du kan göra för att hitta hållbara sparanden till din pension. Till att börja med kan du se över alternativen för din tjänstepension. På minpension.se kan du se var dina pengar är placerade idag. Om du vill ändra till mer hållbara fonder kan du göra det på den plattform där du administrerar din tjänstepension. Du kan också styra över ditt PPM-sparande, som är en del av den allmänna pensionen. Valet av fonder gör du enkelt på pensionsmyndigheten.se.

På många sajter där du kan jämföra fonder finns filter och sökfunktioner. Då kan du själv hitta etiska och hållbara fonder. Dessutom kan du välja utifrån vad du tycker är viktigast – det finns många sätt att få till ett hållbart pensionssparande.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden