Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Tips till dig som vill ansöka om lån till företag 2022

24 februari, 2022

Har du ett företag, eller håller du kanske på att starta ett? Med ett lån till företag kan du snabbt få in de pengar du behöver för att täcka några av de kostnader som kan behövas för att ge ditt företag en bra chans.

1. Gör en budget

Det första du behöver göra är att sätta dig ner och göra en budget, så att det blir tydligt hur mycket pengar du behöver och vad de ska gå till. När du har en tydlig bild av det läge företaget befinner sig i och de kostnader du beräknar att du kommer ha kan du gå vidare till att leta efter lån till företag som kan passa.

lån till företag

2. Fundera över olika alternativ

Du kan få bäst villkor för ett lån om du har något som långivaren ser som en säkerhet, alltså något som de kan lösa in ifall du inte betalar in pengarna som ni avtalat. Ju större risker långivaren tar genom att låna ut pengar, desto högre kommer avgifterna bli för dig. Ett alternativ som kan fungera som säkerhet är att använda en personlig borgensman, som går i god för dig och som blir betalningsskyldig om du inte betalar lånet själv.

Det finns även företagslån utan säkerhet, vilket innebär en större risk för långivaren. Trots det har det blivit alltmer vanligt, förmodligen för att konkurrensen mellan olika långivare är väldigt stor. Det är helt enkelt många som vill erbjuda lån till företag och som vill att du ska välja just dem. Företagslån utan säkerhet är oftast mindre lån där återbetalningstiden är kortare, men hur stort företag det rör sig om och hur företagets ekonomi ser ut kan påverka det.

3. Jämför vilken ränta du kan få

Du kan se det som att den långivare som erbjuder lånet i praktiken erbjuder en tjänst du köper, och räntan är vad du betalar för själva tjänsten som lånet utgör. En del långivare som lånar ut till företag har individuell räntesättning och anpassar räntan efter hur varje unik situation ser ut, medan andra har en fast räntesats för alla låntagare – det är dock inte lika vanligt. Det finns även rörliga räntor, som anpassas efter marknadsräntan.

Det allra vanligaste är dock att räntan bestäms från fall till fall. För att göra jämförelser där alla avgifter ingår är det den effektiva räntan du ska titta efter. I den ingår alla avgifter som följer med lånet och utgör alltså lånets faktiska kostnad.

Det finns även lån till företag som inte utgår från ränta, utan istället har en månadsavgift som sätts beroende på storleken på lånet, löptiden, den individuella kreditvärderingen, eller liknande. Så fungerar till exempel Qreds företagslån.

Genom att jämföra med lånekalkylatorn kan du få fram vilken långivare som erbjuder den bästa lösningen för just ditt företag.

lån till företag

4. Ansök om lån utan UC

Varje gång du ansöker om ett lån görs en kreditupplysning, och varje ansökan registreras. Det spelar ingen roll om du faktiskt får lånet eller hur stort lån det rör sig om: antalet ansökningar kan påverka hur din och ditt företags betalningsförmåga bedöms. De allra flesta långivare använder UC för kreditupplysningar när det gäller företagslån. Det finns även långivare som inte använder UC, som till exempel Froda, vars kreditupplysningar görs av Bisnode.

5. Ge inte upp även om du har betalningsanmärkningar

Även om du eller ditt företag har begränsade tillgångar eller betalningsanmärkningar kan det finnas lånemöjligheter för företag som kan passa dig. Om en betalningsanmärkning ligger kvar sedan flera år tillbaka och företagets ekonomi har förbättrats kan långivaren välja att ta hänsyn till den nuvarande situationen snarare än hur den såg ut tidigare. Det kan till exempel gå att använda en borgensman som tar på sig ekonomiskt ansvar för lånet och fungerar som säkerhet, kan man säga. Nackdelen med att söka lån om företaget har betalningsanmärkningar är att räntor och avgifter kan bli högre, eftersom det innebär en större risk för långivaren.

lån till företag

FAQ

Företagslån – hur funkar det?

När du vill ansöka om lån till företag anger du uppgifter om företaget och kring lånet i en ansökan, till exempel anger du hur mycket du vill låna. Efter det prövar långivaren din ansökan. En kreditupplysning görs för att kontrollera om det kan bedömas som att ditt företag har möjlighet att betala tillbaka lånet. Efter att långivaren är färdig med bedömningen kan du få pengarna utbetalda.

Vad är räntan på företagslån?

Vilken ränta du kan få för lån till företag beror på var du lånar pengarna och även andra faktorer kan påverka hur stor räntan blir i praktiken, till exempel om du har en säkerhet, hur företagets ekonomi ser ut och om du väljer fast eller rörlig ränta. Det kan även finnas andra alternativ vid lån till företag, som att ha lån med räntetak, som då är en rörlig ränta som bara kan höjas till en viss nivå, eller räntefritt där du istället får ett visst belopp som ska betalas varje månad.

Hur bokför man företagslån?

Lån går att bokföra på två olika sätt, som en kortfristig skuld eller som en långfristig skuld. För att en skuld ska räknas som kortfristig ska den betalas tillbaka inom ett år, så därför är i stort sett alla långfristiga och ska bokföras som det.

Vem kan få företagslån?

Egentligen kan alla som har ett företag få ett företagslån, men hur lånet ser ut och vilka krav som ställs beror på företagets ekonomi, vad det finns för säkerhet och liknande.

Jämför långivare

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden