Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

10 branscher som klarat sig bra under krisen

09 september, 2020

Ibland känns det som att nästan alla företag farit illa under coronakrisen, och visst har ekonomin i stort hamnat i krisläge. Men trots det finns det några branscher som gått riktigt bra. Överlag har e-handelsbranschen vuxit rejält.

Det verkar helt enkelt som att krisen har tvingat utvecklingen framåt och nya målgrupper har provat på nätshopping. Dessutom har en del oväntade produktkategorier haft stora framgångar på nätet.

Här tittar vi på 10 branscher som haft framgångar under krisen, och så klart varför. Vissa av dem, till exempel sjukvårdsutrustning, är lätta att förstå medan andra är mer förvånande.

Läs mer: Trots pandemin – Allt fler väljer att starta eget

Branscher som klarat sig bra under pandemin.

1. Apotek

Onlineapoteken växer år efter år. I och med pandemin har ännu fler konsumenter fått upp ögonen för detta smidiga sätt att handla apoteksvaror. Aktörer som Apotea når nu helt andra målgrupper och rekordsiffror har noterats. Ett exempel är antalet 65-plussare som beställt från ett onlineapotek för första gången, vilket enligt Postnord är drygt en tredjedel.

2. Begagnade bilar

Krisen har också fått många att se över sina transportmedel. Medan nybilsförsäljningen gått dåligt har försäljningen av begagnade bilar ökat. Och inte lite; även här har rekordsiffror rapporterats. Förklaringen är troligen att många tillfälligt övergett kollektivtrafiken för att känna sig säkrare, och då valt att köpa en begagnad bil för att kunna ta sig runt.

3. Budfirmor

Budfirmorna har länge varit något av e-handels fysiska arm. Och nu körs livsmedel, apoteksvaror och annat ut mer än någonsin. Som följd är budfirmor som populära Budbee stora vinnare under krisen. Den påskyndade utvecklingen av e-handeln lär även gynna dessa företag ur ett längre perspektiv.

4. Bygg, trädgård och järn

”Hemester” har blivit ett riktigt välanvänt 2020-uttryck. När svenskarna under sommaren och våren inte har kommit iväg utomlands har istället andra behov uppstått. Många har till exempel börjat ägna sig åt inredning och renovering. Som följd av detta har järn-, bygg- och trädgårdsbranschen fått sig ett rejält lyft.

5. Elektronik

I maj rapporterade jämförelsesajten Pricerunner en dubblerad omsättning till följd av coronakrisen. Till exempel hade produktkategorin ”Webbkameror” en årstillväxt på ofattbara 948 procent. Och många andra produktkategorier ökade med såväl 200 som 300 procent. Det går verkligen ingen nöd på elektronikbranschen, eller Pricerunner, under krisen.

6. Husdjur

En bransch som gått riktigt bra under krisen är husdjursbranschen. Såväl efterfrågan på husdjur som husdjursprodukter har ökat. Även i denna bransch har den största tillväxten skett online. I en tid av isolering är det kanske inte så konstigt.

7. Livsmedel

Mat- och livsmedel är ytterligare en bransch som klarat sig bra under krisen. De stora vinnarna är framförallt de som jobbar med hemkörning. Där har efterfrågan vuxit kraftigt. Såväl riskgrupper som de som bara vill vara extra försiktiga har förlitat sig på dem för att undvika smitta i matvaruaffären.

8. Sjukvårdsutrustning

Virusutbrottet har mångdubblat omsättningen för många branscher inom sjukvårdsutrustning. Företag som sysslar med handsprit, snabbtester och sjukhusutrustning har haft en otrolig period. Vem tänkte till exempel på AB Svenska Sprit innan krisen? Nu är företaget helt plötsligt en gigant inom handsprit.

9. Spelbranschen

Datorspelsplattformen Steam rapporterade användarrekord under mars 2020. Detta utan stora kampanjer eller spelsläpp. Många blev helt enkelt fast hemma och började roa sig med datorspel. Dessutom kan onlinespel göra det möjligt att ha roligt tillsammans med sina vänner när man inte längre har samma möjlighet att umgås i verkligheten.

10. Techbranschen

När e-handeln ökar innebär det också att det går bra för techbranschen i stort, men det handlar inte bara om handel av fysiska produkter. Allt från onlineläkare till hemmatränare har sett sin efterfrågan öka oerhört.

Krisen – inte enbart negativ

Vad som blir tydligt är att krisens effekter har varierat stort mellan olika branscher. Många företag har fått göra stora förändringar och det handlar inte bara om katastrofsiffror. I kristider kan det vara skönt att läsa om företag som klarat sig bra och inte bara mötas av konkurssiffror. Vi hoppas att det här har hjälpt dig hitta inspiration till ditt företagande!

Läs mer: Låt dig inspireras av poddar för företagare

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden