Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Företagslån räntor – Allt du behöver känna till om räntor för företagslån

Att ansöka om ett företagslån är precis lika vanligt som att ansöka om ett bolån, privatlån eller ett SMS-lån. Ett företagslån är helt enkelt ett lån som är till för företag och där pengarna kan användas på en rad olika sätt. Det är till exempel inte ovanligt att man tar ett företagslån för att expandera sin verksamhet och få den att växa, men det kan också handla om att man vill investera i aktier och på så sätt få mer kapital.

Företagslån räntor

Precis som med din privatekonomi kan företagsekonomin gå upp och ner. Detta gäller inte minst för mindre företag som inte är lika stadigt etablerade på marknaden som större sådana. Driver du ett företag där kapitalet dessutom varierar mycket från säsong till säsong kan det ibland komma dippar som är svåra att hantera. Med ett företagslån kan du lyfta upp ditt företag och få det på fötter igen till dess att affärerna börjar gå bättre. Men vad ska man då tänka på när man ansöker om ett företagslån, och hur fungerar det med företagslån räntor?

Företagslån räntor

Hitta låg företagslån ränta

När du lånar pengar behöver du alltid betala tillbaka de. Det spelar ingen roll om det är ett bolån, ett privatlån eller just ett företagslån som det handlar om. Det belopp som du har fått beviljat att låna är också det som ska tillbaka till långivaren, men det är inte allt. Utöver själva amorteringen på lånet kommer du också att behöva betala en månatlig ränta. Räntan sätts i de flesta fall individuellt, och är när det kommer till företagslån baserad på ditt företags kreditvärdighet och bokslut.

Det finns flera sätt att gå till väga på för den som vill hitta företagslån räntor som är låga. Det snabbaste och smidigaste sättet är att använda sig av en låneförmedlare som samarbetar med många professionella och pålitliga långivare och banker. Hos en låneförmedlare ansöker du om lån på bara några minuter och får därefter, beroende på hur din ekonomiska status ser ut, svar från flera olika aktörer som är villiga att låna ut pengar till dig och ditt företag. Låneförmedlarens uppgift är att ge dig så många olika alternativ som möjligt, detta så att du kan hitta företagslån räntor som är riktigt låga och därför lån som är billiga.

Företagslån räntor

Ränta för företagslån – så funkar det

Att företagslån räntor sätts individuellt är många redan medvetna om. Det är dock inte alla långivare som fungerar på samma sätt, och därför kan räntan variera väldigt kraftigt från fall till fall. De långivare som sätter företagslån räntor individuellt tittar på företagets ekonomi och ekonomiska situation. De brukar också titta på hur marknadsräntan ser ut för stunden. Det är långivaren själv som får välja vilken ränta som ska tas ut, men ju bättre kreditvärdighet ditt företag har, desto bättre villkor och högre lånebelopp kommer du också att kunna få.

Utöver individuell ränta finns det även de som väljer att ha en fast företagslån ränta som ser likadan ut för alla låntagare. Fördelen med detta är att du direkt kan se vilken ränta du kommer att få. Nackdelen är den att du kanske får en högre ränta än du egentligen är berättigad till.

Företagslån räntor

Företagslån som är räntefria – finns de?

Konkurrensen är stor när det gäller företagslån, och idag kan du hitta mängder med sådana lån samt långivare som erbjuder lån av detta slag. För att lyckas locka till sig så många kunder som möjligt har kraven och villkoren blivit bättre under årens lopp. Detta gäller i många fall även räntan. Idag är det inte bara möjligt att hitta företagslån med låg ränta och lång löptid, utan du kan till och med hitta företagslån som är helt räntefria.

Ett företagslån som är räntefritt är helt klart till din fördel, men se till att jämföra lånen noga och ha även koll på den effektiva räntan. Även om den nominella räntan (månatliga räntan) är 0 %, kan den effektiva räntan vara mycket högre. Effektiv ränta är det belopp som beskriver den totala kostnaden för hela företagslånet, och det är därför den du framför allt bör fokusera på när du jämför olika lån. En del långivare som erbjuder låg eller ingen nominell ränta alls brukar till exempel ha höga kostnader och avgifter av andra slag. Detta kan till exempel handla om administrationsavgifter, fakturaavgifter och liknande.

Företagslån räntor

Fast eller rörlig ränta?

Många ställer sig frågan om vad som är bäst av fast eller rörlig ränta. Som företagare är det viktigt att vara ansvarsfull med sina pengar, och detta gäller extra mycket i de fall då verksamheten redan har ekonomiska problem. Att välja rätt typ av ränta kan vara avgörande för hur nöjd du blir med lånet och hur mycket det faktiskt kommer att vara till nytta för dig och ditt företag.

Rörlig ränta

Rörlig ränta är ett bra alternativ för dig som vill lösa lånet i förtid och vill ha en kort bindningstid. En av fördelarna här är att din månadskostnad dessutom blir lägre, förutsatt att räntan sjunker. Du kan när som helst välja att binda den rörliga räntan om du känner för det, men kom ihåg att det även finns nackdelar. Om räntan går upp ökar också kostnaderna, och med en rörlig ränta kan det därför bli svårare att planera månadskostnaderna.

Fast ränta

Fast ränta lämpar sig för dig som vill kunna känna dig säker under hela låneperioden och som vill kunna ha koll på månadskostnaden för lånet. En fast ränta kan i många fall vara högre än om du hade valt en rörlig, men fördelen är att du alltså får en mycket större trygghet. Går räntan upp kommer du fortfarande att betala samma belopp, men skulle räntan sjunka kommer du inte kunna gynnas av räntesänkningen.

Företagslån räntor

FAQ

Vad ligger företagslån räntor i genomsnitt på?

Det är svårt att ange någon genomsnittlig ränta vilket beror på att många räntor sätts individuellt utifrån ditt företags ekonomiska förutsättningar. Är du osäker på vilken ränta du kommer att få rekommenderar vi att du väljer en långivare med en fast ränta.

Kan enskilda firmor och småföretag ansöka om företagslån?

Absolut! Idag finns det många långivare och banker som specialiserar sig på lån till enskilda firmor och små företag. Fördelen med sådana långivare är bland annat den att kraven för att få deras lån beviljade brukar vara lägre.

Hur hittar jag bäst företagslån räntor?

Det snabbaste sättet för dig att hitta ett företagslån med en bra ränta på är genom att använda dig av en låneförmedlare som hjälper dig att jämföra olika lån. Det är helt kostnadsfritt och du binder inte upp dig till någonting.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av exklusiva låneerbjudanden. Som välkomstgåva får du våra bästa tips för en god kreditvärdighet – direkt till din inkorg!