Hitta rätt företagslån för din verksamhet

Jämför långivare

Här är 7 viktiga faktorer för att få företagslån

27 oktober, 2020

Långt från alla företag får sina låneansökningar beviljade. Tvärtom faktiskt. Det kan vara riktigt tufft att få tag i det kapital verksamheten behöver, särskilt i dessa tider. Därför kan det vara av intresse att ta upp vad som kan förbättra chanserna till ett företagslån. Det vill säga, vilka faktorer som gör att din låneansökan blir beviljad. Här är sju av de viktigaste faktorerna!

Jämför företagslån direkt

Kvinna vid dator ansöker om företagslån

Marknadssituationen

Den rådande marknadssituationen har stor påverkan på din möjlighet att få ett lån till ditt företag. Om ekonomin är svag stramar bankerna ofta åt sina krav. Då blir det svårare att få ett bra företagslån. Så det gäller med andra att ha bra timing.

Försök att ansöka om lån när det är goda ekonomiska tider, eller åtminstone inte dåliga. Då har du större chans att få det företagslån du söker. Låneföretaget Kreas analys av företagslån visar att marknadssituationen faktiskt är den viktigaste faktorn. Det kan alltså löna sig att låna vid rätt tillfälle. Samtidigt är det kanske i svagare tider som det behövs som mest.

Därför ska vi titta på några andra faktorer som också kan hjälpa dina chanser till företagslån, även i svårare tider.

Läs mer: Enklare för småföretagare att få lån igen

Lånebeloppet

Enligt Krea är att ansöka om rätt lånebelopp också en viktig faktor. De flesta banker och långivare nekar nämligen ansökningar om för stora företagslån. Lånetaket brukar generellt ligga på ungefär tio procent av företagets årsomsättning.

Behöver du låna mer än så? Då behövs ofta en ytterligare säkerhet eller en bra förklaring till varför större belopp behövs. En väl underbyggd affärsplan kan vara ett sätt att motivera det och visa hur pengarna från lånet är tänkt att användas.

Personlig borgen

Banken vill försäkra sig om att pengarna från lånet kommer kunna betalas tillbaka. Därför är en personlig borgen ett bra sätt att öka chanserna att få ditt lån beviljat. Det kan dessutom vara något som sänker räntan och ger dig bättre villkor.

Men effekten det här har på företagslånet beror givetvis på borgensmannens ekonomi. Om borgensmannen har en riktigt bra kreditvärdighet kan det göra stor skillnad. Så om det finns flera personer som har möjlighet att gå i borgen är det bra att välja någon med riktigt bra ekonomi – eller välja fler än en. Men tänk på riskerna som en personlig borgen innebär.

Betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar kan sätta käppar i hjulen för att få ett företagslån, men det är inte omöjligt. Däremot innebär det nästan garanterat en högre ränta på det lån du får tag på och du får ofta låna betydligt lägre belopp än du kanske önskat.

Ett företags betalningsanmärkning är kvar i fem år, så det kan vara svårt att vänta. Men om du har den möjligheten kan du tjäna på att ha lite is i magen och vänta ut anmärkningen. Då blir det lättare att få ett lån beviljat. Och till en bättre ränta.

Läs mer: Frodas företagslån med lägst pris-garanti

Kreditupplysningar

När du söker lån och andra krediter drar du på dig kreditupplysningar hos UC. Det finns förstås företagslån utan UC, men många använder fortfarande UC AB – särskilt för större belopp. Och ju fler upplysningar hos UC du har, desto svårare blir det att få lån. Därför är det bra att inte göra för många ansökningar och exempelvis jämföra lån via en låneförmedlare.

Återbetalningstiden

Återbetalningstiden påverkar dina möjligheter att få ett lån beviljat. Men den behöver också anpassas efter företagets ekonomi. Det handlar ofta om en balansgång mellan en passande återbetalningstid och dess påverkan på räntan.

Dock erbjuder en del kreditgivare tidigare lösen av företagslånet, utan att några extra avgifter tillkommer.

Omsättning, prognos och budget

I slutändan påverkar så klart företagets affärer möjligheten att få lån. Hur har omsättningen och rörelseresultaten sett ut de senaste åren? Hur ser affärsplanen ut? Och hur ser framtiden ut? Om du kan visa på goda framtidsprognoser och en realistisk budget är mycket vunnet. Det är värt att lägga lite extra tid på detta då det kan göra skillnad hos banken.

Så vad kan du göra?

Nu vet du mer om sju av faktorerna som kan påverka företagets möjligheter till lån. Banken eller långivaren kommer ha samtliga i åtanke när de bedömer ditt företag. Men vad kan du själv göra åt dem? Jo, försöka hamna rätt gällande så många faktorer som möjligt. Vissa är svåra att påverka, men andra är i stor utsträckning upp till dig och företaget att göra något åt.

Hitta rätt långivare till ditt företag

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden